Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Junicupen 2021 ställs in: ”Synd om alla ungdomar”

Handbollsturneringen Junicupen ställs in för andra året i rad.
– I början av året trodde vi verkligen att det skulle vara möjligt att köra cupen, säger ordförande Pär Noord.

Coronapandemin satte stopp för Kroppskulturs stora ungdomsturnering 2020 och på tisdagskvällen fattade klubbledningen det väntade beslutet att även ställa in sommarens upplaga.

– Det är ju synd om alla ungdomar som sett fram emot det här innan den tredje vågen slog till, säger Kroppskulturs ordförande Pär Noord som själv håller på att återhämta sig efter att ha drabbats av covid-19-viruset.

– Jag är helt urlakad och då har jag ändå bara haft milda symptom med kortvarig feber så man förstår hur tungt det är och har varit för de som tvingats söka sjukhusvård.

Junicupen är en av Uddevallas äldsta och största sportevenemang och ur en ekonomisk synvinkel mycket betydelsefull för föreningen.

– 2019 gjorde vi en nettovinst på 850 000 kronor så vi hade ju räknat med minst lika goda intäkter 2020 och 2021. Så det är ett jättestort ekonomiskt tapp. I början av året trodde vi verkligen att det skulle vara möjligt att köra cupen, säger Pär Noord.

För 2020 beviljades klubben ett stöd från Riksidrottsförbundet på 271 000 kronor för de förlorade intäkterna och det är oklart hur mycket klubben kan få för 2021.

– Det minskar ju förlusten så det är vi tacksamma för, säger han.

Noord framhåller de mjuka värdena för ungdomarna som de viktigaste, men medger att de ekonomiska aspekterna förstås är av betydelse.

– Vi har varit försiktigare med budgeten och de förlorade intäkterna är ingen existensfråga för oss, men visst hindrar det oss i våra utvecklingsplaner.

Flyttar från Rimnersområdet

Cupen fick en nytändning när turneringen gjordes om och fick sin bas på Rimnersområdet. Ovanpå coronaåren ställs Kropps nu inför ett nytt problem då bygget av en ny simhall omöjliggör spel där under den närmaste åren.

Så var spelas Junicupen 2022?

– Det är inte klart. Flytten in i centrum har ju varit uppskattad och logistiskt praktiskt när vi samlat det mesta av turneringen på ett ställe.

– Vi för en dialog med kommunen om alternativa platser och lösningar, men det är klart att konstgräs är önskvärt.

Problemet är att fotbollen också nyttjar de ytorna, men ett tänkt samarbete kan vara en väg framåt. Kropps och Oddevold har sedan tidigare diskuterat samordningsvinster kring turneringarna Junicupen och Oddebollen. Thordéngården med sitt centrala läge, faciliteter och närhet till hallarna skulle i så fall kunna vara ett tillfälligt hem för handbollsturneringen.

– Vi har inte kommit så långt i de diskussionerna, men med ett samarbete på lång sikt skulle det kunna bli något riktigt bra med gemensam projektledning och samordningsvinster kring turneringar som organisatoriskt är ganska lika varandra. Tillsammans är man starkare, säger Pär Noord.

Kan få återbetalning

De lagen som anmält sig till Junicupen kommer nu kunna välja att få full återbetalning eller att skjuta sin medverkan till nästa år.

Sedan tidigare har flera stora idrottsturneringar under sommaren ställts in, bland annat fotbollsturneringen Gothia cup och handbollsturneringen Partille cup.

I Uddevalla står det sedan tidigare klart att, bland annat, Strandjoggen ställs in 2021.