Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Emil Sylvegård (till vänster) grattar Emil Larsson för ett mål i Tre Kronors hemmaseger mot Ryssland.

JVM-forwarden avgjorde för Sverige

På 35 matcher i tre olika klubblag den här säsongen är han mållös. I landslaget kommer dock utdelningen för Isac Lundeström.

Sverige hade tappat 2–0 till 2–2 mot Ryssland i hemmaturneringen i Stockholm inför 7 720 åskådare.

Då steg Isac Lundeström fram.

Med ett blixtrande skott i ryska målvakten Igor Bobkovs högra kryss sköt han matchvinnande 3–2 på passning från Jakob Lilja efter 12.37 av tredje perioden.

Det var Lundeströms första mål i Tre Kronor i sin första ”riktiga” landskamp. Luleåforwarden debuterade i våras i träningsmatcherna parallellt med SHL-slutspelet.

Mål i juniorlandslaget

Den här säsongen har han också gjort två mål i Juniorkronorna, varav ett i junior-VM i Kanada vid nyår.

Nu blev det också mål på svensk mark.

Han började säsongen i NHL med Anaheim där det blev 15 matcher, sedan har han spelat tolv matcher i AHL med farmarlaget San Diego innan han flyttade hem till Luleå i SHL dit han är utlånad resten av säsongen.

Han har gjort bra ifrån sig i alla tre lag, men inte gjort mål.

- Jag tycker de första matcherna i SHL gick jättebra och vi skapade hela tiden, vi hade lägen på flera mål. Det är bara tråkigt att pucken inte rullar in. Hoppas det fortsätter nu i morgon (mot Finland) och när jag kommer hem. Man vill ändå göra mål, sade Lundeström som också noterades för en passningspoäng på Michael Lindqvists 1–0-mål.

Produktiv polare

Han trivdes bra i en kedja med Lindqvist och Jakob Lilja.

Lundeströms Luleåpolare Emil Larsson sköt 2–0 för Tre Kronor och har gjort fyra mål på sju landskamper den här säsongen.

- Jättekul att se hans framfart här i landslaget. Jag hänger med honom mycket utanför isen och vi har blivit ganska tajta, sade Lundeström om Larsson, kedjekompis i Luleå.

Sverige skulle dock tappa 2–0-ledningen till 2–2.

Men då steg Lundeström fram. Sedan satte Fredrik Händemark 4–2 i tom bur med tolv sekunder kvar.

Tre Kronor hade förlorat säsongens två tidigare matcher mot ryssarna som vann både Karjalaturneringen och Channel One Cup. Den här gången har Ryssland inte med sitt stjärnlag — bara fem spelare totalt från dominerande klubbarna CSKA Moskva och SKA S:t Petersburg — men slog Finland efter straffar i första matchen.

Segern innebär att Sverige som bäst kan bli tvåa i hemmaturneringen. Tjeckien har redan säkrat turneringssegern med maximala sex poäng. Skulle Sverige komma upp jämsides avgör Tjeckiens inbördes seger i torsdags.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter kring Tre Kronors chanser till seger i turneringen.