Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tre Kronor jublar efter VM-guldet i fjol. Då spelade 19 NHL-spelare i laget, i år tror förbundskaptenen Rikard Grönborg på runt 15.

JVM-kaptenen ansluter till Tre Kronor

NY Rangers Lias Andersson ansluter till Tre Kronor inför landskamperna mot Danmark. Samtidigt uppges fler NHL-stjärnor vara klara för spel under ishockey-VM i maj.

19-årige Lias Andersson, som var lagkapten när Juniorkronorna tog JVM-silver i januari, har spelat sju NHL-matcher för NY Rangers och 25 AHL-matcher för Hartford Wolfpack under slutet av säsongen.

Den tidigare Frölundacentern har nu blivit tillåten av sin NHL-organisation att vara med redan i veckans träningsmatcher mot VM-värdnationen Danmark i Rungsted och Rødovre, meddelar Svenska ishockeyförbundet.

Klart är också att forwarden Carl Grundström, som spelade den senaste veckans landskamper mot Slovakien, åkt över till Nordamerika för att spela AHL-slutspel med Toronto Marlies. Och Timrås succéspelare Jonathan Dahlén, utlånad av Vancouver, är kallad till farmarlaget Utica för AHL-slutspel.

Flera på ingång

- Just nu är det så att han ska åka tillbaka, men vi vet inte om sista ordet är sagt ännu, säger Grönborg.

- Jonathan vill jättegärna spela i Tre Kronor, precis som Calle, men om de kan göra det beror på vad NHL-organisationerna säger.

Natten till söndagen spelades de sista matcherna i NHL:s grundserie, förutom den uppskjutna matchen Boston–Florida som spelades natten till måndagen. Tre Kronors lagledning har haft ett hektiskt dygn för att få tag på spelare vars lag inte gått till Stanley Cup, för att höra om de är intresserade av VM-spel i Danmark i maj.

- Vi börjar få en ganska bra aning om vilka spelare som kommer i första svängen, det kan röra sig om tio kanske, säger Grönborg.

Förutom Lias Andersson är Calgarycentern Mikael Backlund, Montrealforwarden Jacob de la Rose och backarna Oliver Ekman-Larsson, Arizona, och Adam Larsson, New Jersey, klara för VM-spel skriver Aftonbladet och hänvisar till flera källor.

Fjolårets VM-guldtrupp innehöll 19 spelare från NHL. Grönborg tror inte att det blir riktigt lika många i år.

- Det kommer nog upp till 15 i alla fall.

Lundqvist ska känna efter

Guldlagets lagkapten Joel Lundqvist har tackat nej till VM. Om tvillingbrodern, stjärnmålvakten Henrik Lundqvist, därmed också tackar nej kan inte Grönborg svara på.

- Vi får se, vi har träffat honom i New York. Han hade jättekul förra året och vill gärna representera Tre Kronor. Men nu ska han känna efter med hur kroppen mår och höra med familjen och sådana saker, det är där vi är, säger Grönborg.

- Vi kommer med en lista med NHL-spelare ganska snart, så snart som vi har fått tag på allihop.

Tre Kronor spelar två landskamper mot VM-värden Danmark i veckan, i Rungsted och Rødovre den 10 respektive 12 april. Nästa vecka spelas turneringen Carlson hockey games med matcher i Ryssland och Tjeckien.

NHL-spelarna kommer först till Sweden hockey games 26–29 april.