Charlotte Kallas självbiografi kommer i höst. Arkivbild.
Charlotte Kallas självbiografi kommer i höst. Arkivbild. Bild: Pär Bäckström/TT

Kalla släpper bok – utlovar "vafan"-reaktioner

Charlotte Kalla släpper en självbiografi. I höst kommer "Skam den som ger sig", och den svenska längdikonen utlovar överraskningar.
– Jag tror att det kommer att vara lite "Vafan? Det här visste jag inte."

ANNONS

Det blir Kallas andra bok. Men där den förra, "Charlotte Kalla – styrka teknik och pannben" (2017), handlade om att ge tips till den som är nyfiken på längdskidåkning fokuserar den nya på: Charlotte Kalla.

– Det är något som jag har funderat på under karriären, att skriva en självbiografi, säger Kalla.

"Har varit läskigt"

Boken skriver hon tillsammans med DN-journalisten Johan Esk.

– Jag hade som mål när vi började skriva att det ska vara en bok som känns, som jag knappt törs ge ut. Och när jag har fått läsa de grova texterna nu så har det varit jättemycket känslor. Det har varit läskigt också. Men jag har blivit så himla glad över hur fint han har lyft fram det, för den är ändå skriven i jag-form.

ANNONS

Det är lite mer än ett år sedan Kalla avslutade en av svensk längdskidåknings mest framgångsrika karriärer. Ingen svensk idrottare har tagit fler OS-medaljer, och få kan matcha meritlistan: tre OS-guld, sex OS-silver, tre VM-guld, sex VM-silver, fyra VM-brons, seger i Tour de Ski, Jerringpriset och Bragdguldet.

Bomber utlovas

Det finns händelser under karriären som hon först nu känner sig redo att dela med sig av.

– Ja, så är det verkligen. För att jag ska ha kunnat hålla fokus på rätt saker är det vissa saker som jag har behövt ha integritet kring. Men också med perspektiv och karriären bakom mig så har jag varit beredd att lyfta på många, många fler stenar och fundera på riktigt vad det har betytt.

TT: Vad tror du att boken kommer att ge för reaktioner?

– Jag tror att det kommer att vara lite "Vafan? Det här visste jag inte."

TT: Några bomber?

– Ja, det tror jag.

"Skam den som ger sig" släpps i oktober.

ANNONS