Charlotte Kalla jublade efter segern på 10 kilometer fritt i Toblach.
Charlotte Kalla jublade efter segern på 10 kilometer fritt i Toblach.

Kalla: "Vill så himla gärna åka bra på OS"

Charlotte Kalla knäckte norskorna igen och tog säsongens tredje seger. Men planen att nobba Tour de Ski ligger fast. Allt för att behålla superformen över OS i februari.

ANNONS
|

Efter segrarna i Ruka och Lillehammer missade Charlotte Kalla pallen i Davos förra helgen.

Det var bara en tillfällig svacka.

I 10-kilometersloppet i fri stil i Toblach var trycket tillbaka i åkningen. Skidstjärnan tog säsongens tredje seger och behåller ledningen i världscupen.

- Avslutningen tycker jag var bra. Jag är nöjd med att jag lyckades hålla farten på platten in mot mål. Jag har varit med om en del lopp där jag tappat in mot mål. Speciellt här i Toblach, sade Kalla till TT.

ANNONS

Startade sist

Kalla startade sist i det seedade fältet och kunde köra på norskornas tider. Halvvägs in i loppet var svenskan tvåa, 2,2 sekunder efter Heidi Weng.

Men Weng tappade och slutade trea. Kampen om segern stod i stället mellan Kalla och Ragnhild Haga. I mål skiljde det 5,8 sekunder till Tärendöåkarens fördel.

- Min plan inför säsongen var att få med mig en go känsla i tävlingarna före jul. Det känns helt fantastiskt att det har resulterat i tre segrar, sade Kalla.

Jagas av norskorna

I söndagens jakstart går hon ut först med inte mindre än fem norskor närmast bakom: Haga, Weng, Astrid Jacobsen, Marit Bjørgen och Ingvild Flugstad Østberg.

- Det är tajt. Jag har inte taktiken helt klar för mig, men jag hoppas att det inte blir ett allt för stort tåg. Jag tror både Haga och Weng vill komma ikapp så att vi blir tre. Haga är bara fem sekunder efter, men Weng är 13 och det är lite jobbigare, sade Kalla.

ANNONS

Norskorna är inställda på att ta revansch på Kalla.

- Hon får passa sig för det norska tåget. Vi kommer att smida planer i kväll. Vi ska ta henne, sade Ragnhild Haga med glimten i ögat till den norska tidningen VG.

"Mest underhåll"

Jakstarten blir Kallas näst sista världscuptävling före OS i februari. Planen att stå över Tour de Ski, som startar den 30 december, ligger fast. Hon kör OS-genrep i Planica den 20–21 januari.

- Nu behöver jag utvecklande träning igen. Träningarna som varit mellan tävlingarna är mest underhåll, sade Kalla.

TT: Det är inte lockande att köra Touren nu när du är i sådan bra form?

- Jag vill så himla gärna åka bra på OS. Då behöver jag ett avbrott med både mängd- och fartpass. Jag kommer åka hem till Sundsvall och sedan firar jag jul i Piteå.

ANNONS

Ida Ingemarsdotter slutade tolva i Toblach och Ebba Andersson blev trettonde i sin tredje världscupstart. Ett fint formbesked för 20-åringen som haft skadeproblem i början av säsongen.

TT
Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö, Pajala kommun.

Klubb: Piteå Elit.

Främsta meriter: Fem OS-medaljer, varav två guld. Tolv VM-medaljer, varav två guld.

Utmärkelser: Jerringpriset 2008, Victoriastipendiet 2010, Bragdguldet 2014.

Individuella världscupsegrar: 12 stycken.

Fakta: Ställningen i världscupen

1) Charlotte Kalla, Sverige, 570 poäng.

2) Heidi Weng, Norge, 446.

3) Ragnhild Haga, Norge, 435.

4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 432.

5) Marit Bjørgen, Norge, 393.

6) Stina Nilsson, Sverige, 330.

ANNONS