Kan någon besegra Johaug?

Charlotte Kalla är regerande olympisk mästare. Men Therese Johaug är storfavorit att vinna skid-VM:s första distanslopp, 15 kilometer skiathlon.

ANNONS
|

Efter ett par dagars sjukdom tvingades Ebba Andersson lämna återbud till dagens lopp där den första halvan körs i klassisk stil och den andra i fristil.

Det gör att kampen om VM-medaljerna öppnas upp ytterligare.

– Chanserna blir ju större eftersom en av de givna medaljörerna är borta, hon har stått på pallen i nästan varje distanslopp, säger finländskan Krista Pärmäkoski om Anderssons skada.

Therese Johaug, guldmedaljör på 15 kilometer skiathlon i Falun 2015, gör sitt första mästerskapslopp sedan VM-tremilen samma år. Den tidigare dopningsavstängda norskan hoppas på en helnorsk pall med hjälp av landslagskamraterna Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg.

ANNONS

Tour de ski-segraren Flugstad Østberg saknar ännu en individuell mästerskapsmedalj.

– Jag har haft en bra träningsperiod inför VM och ska ge allt jag har. Jag hoppas att jag är i bra form. Medalj är drömmen, säger 28-åringen.

Regerande världsmästaren i damernas skiathlon, Marit Bjørgen, avslutade sin enormt framgångsrika karriär efter OS i Pyeongchang förra året och finns inte med på startlinjen i dag.

Det gör däremot de två andra medaljörerna från Lahtis 2017: finländskan Krista Pärmäkoski som tog silver och Charlotte Kalla som knep bronset.

Den 31-åriga svenskan är det stora hoppet på distansen och tog OS-guld för ett år sedan. Men Kalla har haft svårt att hitta formen under veckorna fram mot VM.

– Jag är osäker på var jag står formmässigt, men jag känner stor glädje att mästerskapet ska dra igång. Det är många som har visat en otrolig kapacitet och en jämn nivå under säsongen hittills. Det kommer att bli tufft att vara bland de bästa på lördag, säger Kalla.

Övriga svenskor i damloppet klockan 11.00 är VM-debutanterna Frida Karlsson och Evelina Settlin, samt Ida Ingemarsdotter.

I herrloppet över 30 kilometer, som startar 12.30, finns svenskarna Daniel Rickardsson, Jens Burman, Björn Sandström och Oskar Svensson med. Den svenska kvartetten tippas inte vara med i toppen.

ANNONS

Medaljstriden står antagligen mellan norrmän, ryssar och kanske någon finländare. Alla fyra norska åkare – Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe och Johannes Høsflot Klæbo – har potential att ta guld, och konkurrensen i Norge är så stor att fjolårets OS-guldmedaljör Simen Hegstad Krüger inte tog plats i laget.

Ryssarna Sergej Ustiugov och Alexander Bolsjunov, liksom finländaren Iivo Niskanen, vill dock gärna spräcka en helnorsk prispall.

Fakta: Skid-VM, lördag

Vad: skiathlon, 15 km (7,5+7,5) för damer, 30 km (15+15) för herrar, skid-VM i Seefeld, Österrike.

När: damerna startar klockan 11.00, herrarna klockan 12.30.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Svenska deltagare: Damer: Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin. Herrar: Daniel Rickardsson, Jens Burman, Björn Sandström, Oskar Svensson.

Skador/sjukdomar: Ebba Andersson hade varit en av de tyngsta medaljfavoriterna bakom Therese Johaug, men har problem med luftvägarna och missar loppet.

Tre medaljkandidater, damer:

Therese Johaug, Norge: Norskan sade själv på fredagens presskonferens att hon är nöjd om hon får med sig en medalj från VM. Nästan alla andra blir förvånade om inte Johaug tar guld direkt i sitt första VM-lopp. Hon har vunnit alla lopp hon har ställt upp i under säsongen, hennes första efter dopningsavstängningen.

Charlotte Kalla, Sverige: Tog OS-guld på distansen för ett år sedan, men hur är formen? Det vet hon inte själv, och Sveriges främsta skidåkare de senaste åren verkar ovanligt osäker på var hon står.

Krista Pärmäkoski, Finland: När Ebba Andersson tvingades tacka nej till loppet på grund av irriterade luftvägar sade Pärmäkoski att en given medaljör är borta. Och visst gör det finländskan, som tog VM-silver på sträckan 2017 och OS-brons i fjol, till en än starkare medaljkandidat.

Tre medaljkandidater, herrar:

Sjur Røthe, Norge: Det norska laget är så starkt att de har tvingats peta en guldkandidat: den regerande OS-mästaren Simen Hegstad Kruger. Alla fyra norrmän som startar – Røthe, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby och Emil Iversen – kan vinna, men kanske är det 30-årige Røthes tur. I vinter verkar han äntligen ha fått bukt med ryggsmärtorna från sin reumatism, och har tagit tre världscupsegrar.

Sergej Ustiugov, Ryssland: Att ryssen är laddad från tårna var tydligt redan i sprinten, då han ansåg sig bli trängd av Johannes Høsflot Klæbo och svarade med att knuffa till norrmannen efter målgång. Ustiugov blev sedermera diskad så räkna med att han är ruskigt revanschsugen nu. Regerande världsmästare.

Iivo Niskanen, Finland: Den finländska journalistkåren togs lite på sängen av beskedet att Niskanen, OS-guldmedaljör på femmilen i fjol, ställer upp i skiathlon. Detta eftersom en av hans stora medaljchanser kommer dagen därpå, i söndagens sprintstafett. Om det ska bli medalj för Niskanen krävs det dock att han och en annan outsider, ryssen Alexander Bolsjunov, lyckas rycka ifrån det övriga fältet på den inledande klassiska delen.

Medaljörer VM 2017: Damer: 1) Marit Bjørgen, Norge, 2) Krista Pärmäkoski, Finland, 3) Charlotte Kalla, Sverige. Herrar: 1) Sergej Ustiugov, Ryssland, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 3) Finn Hågen Krogh, Norge.

Medaljörer OS 2018: Damer: 1) Charlotte Kalla, Sverige, 2) Marit Bjørgen, Norge, 3) Krista Pärmäkoski, Finland. Herrar: 1) Simen Hegstad Krüger, Norge, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 3) Hans Christer Holund, Norge.

ANNONS