Pep Guardiola och hans Manchester City rycker till sig en elvapoängsledning i ligan om det blir tre poäng i söndagens derby mot Manchester United på Old Trafford. Arkivbild.
Pep Guardiola och hans Manchester City rycker till sig en elvapoängsledning i ligan om det blir tre poäng i söndagens derby mot Manchester United på Old Trafford. Arkivbild.

Kan United stoppa City i helgens derby?

Pep Guardiola mot José Mourinho, filosofen mot pragmatikern, ettan mot tvåan, City mot United. Vem som är bäst i Manchester på söndag lär få konsekvenser för resten av Premier League-säsongen.

ANNONS
|

Det är derbydags lite varstans i England i helgen. Inget ont eller nedvärderande om en klassiker som Liverpool mot Everton eller West Ham–Chelsea i London, men säsongens giganter så här långt heter Manchester City och Manchester United och de möts på Old Trafford.

Matematiken är enkel: Vinner City är avståndet ned till United elva poäng. Och omvänt: Då skiljer det plötsligt bara fem poäng.

Ett kryss, resten segrar

Visserligen är det alldeles för tidigt att utse City som mästare redan nu vid seger, men för den neutrale betraktaren – den som vill hålla spänningen vid liv – ser Pep Guardiolas upplaga 2017–2018 oroväckande stark ut.

ANNONS

Enda plumpen hittills är oavgjort hemma mot Everton – i övrigt har ett effektivt, underhållande City gått fram som ostoppbar enhet med den där förmågan att avgöra jämna matcher sent, en förmåga som definierar mästarlag.

- Inte bara för mig utan för varje spelare betyder den här matchen mer än alla andra. Jag är helt ärlig. Folk kan tona ned derbyn, säga att det bara är ännu en match, tre nya poäng att spela om, men det är så mycket mer än så, säger Vincent Kompany, Citys lagkapten, till klubbens hemsida.

För United väntar ett City som snittar tre mål per match och har 13 raka vinster. Så vad talar för att den sviten bryts?

Zlatan tillbaka

United var långa stunder utspelat mot Arsenal, men visade vad ett fenomenalt målvaktsspel (David De Gea), kollektivt försvarsagerande (Victor Nilsson Lindelöf imponerade) och rappa kontringar betyder. 3–1-segern på Emirates var ett skolexempel i ämnet.

- De blir farliga i sina kontringar och det måste vi vara beredda på, säger Citys Yaya Touré till klubbens hemsida.

ANNONS

Nu saknas avstängde Paul Pogba, men Zlatan Ibrahimovic, som missade matcherna mot Arsenal och CSKA Moskva, ska vara tillgänglig för spel igen efter att ha ägnat sig åt hård träning för att bygga muskelmassa runt sitt tidigare skadade knä.

Sam Allardyce har fått en flygande start i Everton som radat upp tre segrar sedan den erfarne managern klev in på Goodison Park.

Everton till Anfield

Liverpool på Anfield blir det första svåra testet för Allardyce. Kvartetten Sadio Mané, Roberto Firmino, Mohamed Salah och Philippe Coutinho spelade ut Liverpools hela offensiva register i 7–0-kvaddningen av Spartak Moskva i Champions League.

Men Everton spelar inte lika aningslöst som ryssarna – och Liverpools manager Jürgen Klopp vill tona ned hallelujastämningen hos fansen.

- Vi ska inte tro att det kommer att se ut så här under resten av våra liv.

Men formen är god, fem segrar i de sex senaste ligamatcherna.

Chelsea, trea i tabellen, tar sig an krisande West Ham på Olympiastadion i London i helgens tredje derby.

TT
Fakta: Helgens matcher

Lördag: West Ham–Chelsea, Burnley–Watford, Crystal Palace–Bournemouth, Huddersfield–Brighton, Swansea–West Bromwich, Tottenham–Stoke, Newcastle–Leicester.

Söndag: Southampton–Arsenal, Liverpool–Everton, Manchester United–Manchester City.

ANNONS