Svenske domarchefen Stefan Johannesson siar om att VAR-tekniken kan komma att ersätta domare i framtiden. Arkivbild.
Svenske domarchefen Stefan Johannesson siar om att VAR-tekniken kan komma att ersätta domare i framtiden. Arkivbild.

"Kanske inte har domare i framtiden"

Videodomarsystemet VAR har fått en stor roll i årets fotbolls-VM. Nu siar Stefan Johannesson, domarchef på Svenska fotbollförbundet, om att den nya tekniken helt kan komma att ersätta assisterande domare i framtiden.

ANNONS
|

- I framtiden kanske du inte har assisterande domare. Du kanske inte har domare heller, säger han till Radiosporten.

Samtidigt har det riktats kritik mot att VAR-tekniken använts för ofta i mästerskapet i Frankrike.

Senast i går, i Frankrikes möte med Nigeria, hamnade tekniken i fokus då Thomas Dennerbys Nigeria föll med 0–1 efter straffkaos där Nigerias målvakt Chiamaki Nnadozie bedömdes ha rört sig för tidigt så att Frankrike fick slå om sin straff.

ANNONS

"Överdrift"

En ny regel under VM säger att målvakten måste ha minst en fot, inte båda som gällde tidigare, på mållinjen vid straff. VAR gör det möjligt att lättare kontrollera regeln.

- Om jag berättar hur jag verkligen känner så kommer jag förmodligen att bli hemskickad, sade en ilsken Dennerby efter matchen.

Även Kosovare Asllani är kluven till tekniken.

- Det har gått till överdrift, säger landslagsstjärnan till Radiosporten.

När Sveriges målvakt Hedvig Lindahl möter den samlade pressen på spelarnas hotell i Deauville dagen efter Nigerias match som blev en VAR-snackis, är hon dock positiv till att det blir hårdare tag kring straffregeln.

- Jag tycker att det är väldigt bra. Jag har varit väldigt upprörd över alla målvakter som fuskar i alla år. Så det är jättebra att man tvingar kvar målvakten på linjen. Kollar man historiskt finns det fall där målvakten gått ut både en och två meter och det är lite irriterande när man själv står kvar på linjen, säger Lindahl.

ANNONS

Mer VAR i framtiden

Lindahl tror också att VAR-systemet ger fler straffar, och är medveten om det inför Sveriges gruppfinal mot USA på torsdag.

- I den här turneringen är det en mycket högre risk, om man ser det så, att det blir straffar. Man uppfattar fler situationer. Å andra sidan kanske man inte tar samma risker i straffområdet.

Stefan Johannesson påpekar att det är upp till Fifa och Uefa att bestämma frekvensen av VAR, men tror att tekniken kommer bli allt vanligare i framtiden.

- Jag tror att mer och mer kommer att analyseras innan någon säger att man kanske förstör fotbollen med alla avbrott som blir. Då kanske man hittar någon bra nivå på det, säger han.

Deauville, TT:s utsända
ANNONS