Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Karlsson besökte Uddevalla på onsdagen. Bild: Erik Weiefors
Jonas Karlsson besökte Uddevalla på onsdagen. Bild: Erik Weiefors

Karlsson om Bahtas bommar: "Klantigt"

Ett års avstängning. Det är förslaget från dopningskommissionen efter att Meraf Bahta haft tre bommar i sin vistelserapport.
– Klantigt, menar Jonas Karlsson som har stor kunskap inom dopningsfrågor.

Just nu pågår en utredning kring Hälle IF:s Meraf Bahta. Hon har tre gånger under ett år missat i sin vistelserapportering och dopningsnämnden ska ta ett beslut om eventuell bestraffning. Förslaget från Riksidrottsförbundets dopningskommission är ett års avstängning.

Som journalist har Jonas Karlsson i många år bevakat friidrotten. Som föreläsare är han också insatt i frågor kring dopningen inom idrotten.

"Konstigt att det händer"

Han vill inte gå händelserna i förväg gällande utfallet i den pågående utredningen men ser allvarligt på anklagelserna.

– För henne är det potentiellt en katastrof. När man man har två prickar är det förvånande att man inte gör allt och tar till alla medel för att det inte ska hända en tredje gång. Bommar händer ju titt som tätt men det är klart att det är klantigt. Som elitidrottare måste man göra allt i sin makt för att inte få en tredje bom inom loppet av tolv månader. Det är konstigt att det händer, säger Jonas Karlsson som på onsdagen var på besök i Uddevalla.

För Bohusläningen berättade Hälles ordförande Christian Persson nyligen att rapporteringen sker på engelska, ett språk som Meraf Bahta har svaga kunskaper i. Det har tidigare rapporterats att systemet där elitidrottare talar om var de befinner sig varje dag är krångligt och svårt att hantera.

– Meraf Bahta är inte någon ny elitidrottare och har varit inne i systemet i flera år – och bevisligen klarat av det tidigare. Det är inget försvar för hon borde vara mer bekväm i det ju mer hon använder det, menar Karlsson.

"Olika saker"

Jonas Karlsson påpekar att han inte har insyn i utredningen och att det kan finnas förmildrande omständigheter.

– Har hon inte det så är det rimligt att hon får mellan ett och två års avstängning. Det är vad reglerna stipulerar. Det kan också komma en friande dom i morgon, det vet vi inte och det är vanskligt att spekulera i.

En fällande dom skulle innebära ett slag mot friidrotten i Sverige. Bahtas bronsmedalj från sommarens EM i Berlin skulle exempelvis strykas.

– Det blir genant för svensk friidrott som har haft ett antal uppmärksammade dopningsfall de senaste åren. Det ser inte bra ut för förbundet. Även om hon inte är dopad så är det ett brott mot dopningreglerna, vi ska komma ihåg att det är olika saker, säger Jonas Karlsson.

Meraf Bahta tog EM-brons på 10 000 meter i augusti.

LÄS OCKSÅ: