Malmö – här med Isaac Kiese Thelin till vänster – föll med 1–2 i första mötet med Wolfsburg i Europa League. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Kiese Thelin målskytt när MFF föll i EL

Han gjorde sitt första mål sedan comebacken. Men Isaac Kiese Thelin kunde inte rädda Malmö FF mot Wolfsburg. Nu måste skåningarna vända ett 1–2-underläge i returen i Europa Leagues 16-delsfinal.

För andra året i rad är MFF framme i 16-delsfinal i Europa League, den näst största fotbollsturneringen för klubblag i Europa.

Skåningarna, som åkte ut mot blivande mästaren Chelsea i fjol, fick en ny tränare i Jon Dahl Tomasson för lite mindre än två månader sedan och bortamötet med tyska Wolfsburg var den första stora matchen under danskens ledning och utan pensionerade Markus Rosenberg.

Första halvlek mot tyskarna? Den bådade gott.

0–0 i paus

Bundesligaklubben satte förvisso hårt tryck de inledande minuterna, ägde bollinnehavet och hade en boll i ribban i den 38:e minuten via Josip Brekalo.

Men MFF låg rätt i försvaret, lyckades eliminera de flesta av hemmalagets farligheter och hade med sig helt jämna 0–0 i paus. Före halvtidsvilan hade Anders Christiansen också ett fint frisparksläge strax utanför straffområdet, men sköt i muren.

Måljublet kom i stället tidigt i andra halvlek.

MFF rivstartade den andra akten när hemmalagets Kevin Mbabu tog bollen med handen i straffområdet och MFF:s nyförvärv Isaac Kiese Thelin – inlånad från Anderlecht – stegade fram och iskallt placerade in bollen i vänstra hörnet i 47:e.

Men glädjen blev kortvarig för himmelsblått och de över 4 000 tillresta supportrarna.

Pressat att vinna

Två minuter senare kvitterade Wolfsburg när Josip Brekalo tog revansch för ribbträffen i första halvlek och dundrade in 1–1 från nära håll.

Ett rappare Wolfsburg utökade sedan till 2–1 på nick i 62:a.

Fler mål blev det inte på Volkswagen Arena och därmed måste MFF vända ett ettmålsunderläge om det ska bli vidare spel i Europa League.

– Det lever i allra högsta grad, säger Malmös mittfältare Adi Nalic till Kanal 9.

– Det är ett okej resultat. Vi släpper in två lite för enkla mål, men vi har en till vi ska spela mot dem. Vi spelar bra. Vi sliter för varandra och jobbar hårt, det såg bra ut, fortsätter han.

Smolk i bägaren för MFF var att mittfältaren Arnor Traustason byttes ut med en befarad skada i första halvlek och ersattes av Sören Rieks. Även Rieks tvingades sedan bryta matchen med en skadekänning.

Returen spelas i Malmö om en vecka.

Europa League har gått in i utslagsfasen och 16-delsfinalerna är i gång.

Här är ställningen efter de första matcherna.

Cluj–Sevilla 1–1, Club Brygge–Manchester United 1–1, Frankfurt–Salzburg 4–1, FC Köpenhamn–Celtic 1–1, Getafe–Ajax 2–0, Ludogorets Razgrad–Inter 0–2, Sjachtar Donetsk–Benfica 2–1, Sporting Lissabon–Basaksehir 3–1, Apoel Nicosia–Basel 0–3, AZ Alkmaar–Linz 1–1, Leverkusen–Porto 2–1, Olympiakos–Arsenal 0–1, Glasgow Rangers–Braga 3–2, Roma–Gent 1–0, Wolfsburg–Malmö FF 2–1, Wolverhampton–Espanyol 4–0.