Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Kinhult lämnar klubben på topp

Han kom som en avhoppad gymnasieelev. 26 år senare lämnar Mikael Kinhult Skaftö golfklubb. Han gör det på topp – och med en ny spännande femårsplan framför sig.

Klubben har, baserat på spelarnas prestationer, utsetts till årets golfklubb i Sverige.

– Jag lämnar något jag verkligen har älskat att göra. Jag har fått betalt, men det känns som om jag hade kunnat ha gjort det gratis, konstaterar 46-åringen som nu ska bli tränare, samordnare och bollplank på heltid till sina talangfulla barn Marcus och Frida.

1980 slog han sina första slag i Vänersborg och sedan 1982 har han levt med golfen, dygnet runt, året om. Först som spelare, sedan som tränare från 1987.

– Det blev snabbt en jättestor passion. Jag skrattade lite när jag kollade mina träningsböcker från den tiden. Det var verkligen golf varje vaken timme och även om jag försökte satsa på mitt eget spel hade jag ganska snabbt en dröm om att bli tränare. Jag gillade allt det där med att leda och organisera.

Hösten 1990 värvades Kinhult till Skaftöklubben från Onsjö golfklubb där han jobbade som assisterande tränare sedan han hastigt och med föräldrarnas goda minne hoppat av sin tekniska gymnasieutbildning.

– Jag hade nog rekord i frånvaro under den korta tiden där, säger han och skrattar.

Istället blev det en folkhögskoleutbildning som golftränare i Helsingborg som sedan resulterade i en förbundstränarutbildning.

Skaftös ordförande Lars Björneld och Kinhult enades om anställningen under en niohålsrunda som kom att förändra mycket. 20 år gammal flyttade han och Vänersborgskompisen Henrik Ekehage till Skaftö. Kinhult som tränare Ekehage som ansvarig för golfshoppen, men när kompisen drog vidare för studier fortsatte Kinhult. Ibland som ägare av shoppen, men hela tiden som instruktör.

Det har han gjort framgångsrikt. 1991 hade klubben sex juniorer. 20 år senare hade klubben lika många spelare i de svenska amatörlandslagen. Själv blev Kinhult 2013 utsedd till årets tränare.

Fokus, med klubbens fulla stöd, har lagts på ungdomsverksamheten i samarbete med kommun och skola.

– Klubben är måna om juniorerna och gör det i praktiken gratis för dem. Få trösklar har varit tesen vi jobbat efter.

Ett EU-projekt, Team Skaftö, startades för att behålla spelare i stället för att skicka dem till golfgymnasium på annan ort. Alla träningsresurser skapades i stället lokalt.

Nu går han vidare – av ett alldeles speciellt familjeskäl. Sambon Ingela Eriksson hade spelat golf på Skaftö innan Kinhult kom dit. Istället möttes de i Spanien.

– Världen kan vara bra liten ibland, säger han och ler.

Parets barn, redan internationellt meriterade Markus, 20 och Frida, 17, växte upp på golfbanan och har de senaste åren rönt så stora framgångar att pappa Mikael nu på heltid ska följa och som teknisk tränare samverka och stötta deras utveckling och jakt på internationella topplaceringar.

– Det var ett gemensamt beslut i familjen som vuxit fram. Någonstans under våren kom jag fram till att jag inte räckte till för att hålla igång verksamheten i klubben samtidigt som jag följde Marcus på touren en vecka i månaden. Vi pratade om förutsättningarna och kom sedan överens om att göra det här.

– Valet var egentligen inte svårt alls. Frida blir ju också äldre och förhoppningsvis blir det så att de behöver ännu mer hjälp framöver.

Deras totala fokus på golfen har också inneburit att de valt bort mycket annat.

– Vi har ju försakat en del socialt, chartersemestrar... vi har inte ens tänkt tanken. Samtidigt har vi tack vare golfen rest över hela världen. Vi har missat en del, men fått så mycket annat. Hade jag fått chansen att göra det igen hade jag aldrig tvekat om att göra samma val och jag tror det är likadant för resten av familjen.

Han beskriver det nya livet som ett projekt där intäkter och utgifter är osäkra.

– Ju högre upp man spelar desto dyrare blir det samtidigt som eventuella intäkter också är större.

Projektet sträcker sig över fem år.

– Sedan får vi se. Det landar där det landar. Det här var en vändning jag inte kunde förutse för några år sedan, säger han och ler.