Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Det känns som att vi är ett rutinerat gäng som känner varandra väl. Därför gick vi in med en hög tron om att vi skulle vinna igen", säger Frida Kinhult om sina landslagskamrater. Bild: Joel Hansson

Kinhult var med och försvarade guldet: "Känns extra stort"

Skaftöspelaren Frida Kinhult har gjort det igen. Tillsammans med det svenska damlandslaget vann de lag-EM för andra året i rad.
– Det är svårt nog att göra det en gång. Att lyckas göra det två år i rad känns extra stort, säger en glad Kinhult.

De åkte till Sicilien som regerande mästare och siktet var såklart inställt på att ta det andra raka guldet i lag-EM. Mycket riktigt blev det så, men Frida Kinhult, från Skaftö GK, fick en tuff start på tävlingen.

– Första dagen blev inte som jag hade tänkt mig. Det uppstod en konstig situation på andra hålet. Då slog jag ut bollen och när jag skulle gå bort och slå ett nytt slag var bollen borta. Jag förstod inte alls vad som hade hänt, men det var bara att släppa det och gå vidare. Det var dock tufft att få en sådan smäll direkt och det kostade mig två slag, säger hon.

Men hon lät sig inte påverkas av den tuffa starten utan visade återigen sin styrka.

– Det visar att man aldrig ska ge upp. För trots en sämre start så kan man ändå hitta tillbaka.

"Svårt att göra det en gång"

I semifinalen blev det vinst mot Tyskland med 6-1 och i finalen slog man Spanien med 5-2.

– Det är superkul att göra det igen. Jag menar det är svårt nog att göra det en gång och att då lyckas göra det två år i rad känns extra stort.

Frida Kinhult spelade tillsammans med lagkamraterna Maja Stark, Ingrid Lindblad, Sara Kjellker, Beatrice Wallin och Linn Grant. Ett nästintill komplett lag från förra året, med skillnaden att Ingrid Lindblad från Ringenäs GK förra året tävlande i flicklandslaget.

"Vi har haft en tydlig plan från början till slut och med ett sådant här gäng spelare är det väldigt svårt att slå oss", säger landslagscoachen Fredrik Wetterstrand i ett pressmeddelande efter guldet.

"Det är en äkta lagseger", säger han i samma pressmeddelande.

Det svenska herrlandslaget besegrade England i finalen på Ljunghusens Golfklubb under lördagen . Bild: Ulf M Nilsson
Det svenska herrlandslaget besegrade England i finalen på Ljunghusens Golfklubb under lördagen . Bild: Ulf M Nilsson

Det blev lite av en historisk dag för svensk landslagsgolf under lördagen. För samtidigt som det svenska damlandslaget tog guld i lag-EM tog också det svenska herrlandslaget sitt första EM-guld sedan 1961. Herrlaget vann finalen mot England inför hemmapubliken på Ljunghusens Golfklubb i Skåne och det var hemmaspelaren Albin Bergström som satte den avgörande putten.

I Paris spelade pojklandslaget om medaljerna. På plats var debutanten Algot Kleen, från Skaftö GK. I semifinalen förlorade det svenska pojklaget mot hemmanationen Frankrike med 6-1. Därmed ställdes Sverige mot Irland i match om tredje pris.

Succén upprepades från fjolåret. Pojklandslaget vann nämligen med 4-3 och säkrade sitt andra raka brons i lag-EM. Förutom Algot Kleen bestod laget av Rasmus Hjelm, Gustav Andersson, Adam Wallin, Kevin Dahlberg och David Lundgren.

"Dubbla EM-guld och ett brons är mer än en förbundskapten kan önska! Just nu känner jag en stor stolthet över spelare och coacher och deras insats. Det här är kul och viktigt för svensk golf," säger förbundskapten Katarina Vangdal i ett pressmeddelande.

I Paris vann pojklandslaget, med Algot Kleen från Skaftö GK, till sist över Irland med 4-3 och tog hem sitt andra raka EM-brons. Algot gjorde sin debut i lag-EM. Bild: Joel Hansson
I Paris vann pojklandslaget, med Algot Kleen från Skaftö GK, till sist över Irland med 4-3 och tog hem sitt andra raka EM-brons. Algot gjorde sin debut i lag-EM. Bild: Joel Hansson