Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Evelina Tovek tillsammans med Castello, hästen som hon i fjol segrade på i Global Champions Tour i Rom.

Kometkarriär kan ta hopptalangen till VM

Senaste året har Evelina Tovek befäst sin landslagsplats. Nu drömmer hopptalangen om att komma med i den svenska truppen till VM i september. Bakom framgångarna ligger en flytt till Tyskland och en tränare som kräver resultat.

Evelina Tovek har på kort tid gått från att vara relativt okänd hos de breda massorna till att återkommande bli refererad till som svensk ridsports "senaste stjärnskott". Under det senaste året har det bland annat blivit seger i Global Championship Tour i Rom, debut i världscupen samt flertalet uttagningar till det svenska laget i Nations Cup-hoppningen.

- Det är verkligen jättekul, jag är verkligen förvånad över hur snabbt det har gått, säger Tovek.

Roligt med press

I fjol fick Tovek göra sin Nations Cup-debut i Falsterbo, men i år valde förbundskapten Henrik Ankarcrona att satsa på en mer rutinerad kvartett i förra veckans tävling. Men Tovek blev inte besviken över det, eftersom hon inte hade sin bästa häst Dalila med till den svenska tävlingen.

- Nej, jag tycker att han valde ett bra lag. Det har varit kul att jag nu fått rida några gånger i nationshoppningen. Det är lite mer press än vanligt, men också oerhört roligt.

von Eckermann tuff tränare

När Tovek ska peka ut orsakerna bakom den senaste tidens framgångar återkommer hon gång på gång till beslutet att ta sina hästar och flytta till sin tränare och landslagskollega Henrik von Eckermanns anläggning i Bonn.

- Jag kände att det till slut blev jobbigt när det blev så mycket fram och tillbaka, speciellt med tanke på att jag ofta själv kör lastbilen. Nu har jag mycket närmare till tävlingar och kan dessutom rida ihop med Henrik om vardagarna.

TT: Hur är Henrik som tränare?

- Väldigt bra, ganska tuff och så. Han vill att man ska utvecklas och han vill se resultat.

Barcelona som tröstpris

Om två månader går VM i amerikanska Tryon. Trots att Tovek är en av fem ryttare som tillhör landslagets A-trupp vill hon inte sia om sina chanser att ta en plats i truppen, som presenteras den 30 juli.

Däremot lyfter hon fram att om det inte blir en plats i VM-laget kan ett möjligt tröstpris vara att få hoppa i Nations Cup-finalen i Barcelona, förutsatt att Sverige lyckas kvalificera sig dit. I nuläget ligger man på sjunde plats i den haltande tabellen och innehar därmed den sista finalplatsen.

- Jag har förstått att samma hästar som rider i VM inte kan rida i Barcelona, eftersom det är så tajt mellan tävlingarna. Så jag hoppas verkligen vi kan kvala in dit, men då krävs det att vi plockar poäng.