Kommentar: Därför gör vi den här kartläggningen

Många uppfattar politikerna som otydliga i frågan om elitidrotten i Uddevalla kommun.

ANNONS
|

De stöd och olika beslut som tas – eller inte tas av kommunen – när det gäller idrotten upplevs ofta som orättvisa och svårbegripliga av föreningar. Det finns ingen tydlighet och logik i besluten. Så har uppfattningen varit i flera år.

Vårt syfte med kartläggningen i artikelserien om idrotten och politiken är att sätta de idrottsliga frågorna i ljuset.

Under de knappa tre år jag själv jobbat som sportreporter på Bohusläningen har det nästan alltid varit många kommentarer till artiklar som handlar om olika former av stöd till föreningar. Ibland har artiklar och kommentarer handlat om politikers oförmåga att fatta beslut över huvud taget. Till exempel frågan om ett nytt badhus/ny simhall, som varit på kommunens bord sedan 2003.

ANNONS

Nästan alltid är kommentarerna av typen "varför får de och inte vi" och "hur kan kommunen stötta den föreningen, men inte oss" eller "det är bara de i Uddevalla som får, aldrig vi i Ljungskile" och "kommunen förstår inte bakgrunden till det här ärendet och det gör inte heller de personer som tycker att vi inte borde få något stöd".

Ibland får vi även den här sortens kommentarer till oss när vi är ute på fältet för att bevaka till exempel handbolls- eller fotbollsmatcher. Personer engagerade i föreningslivet kommer fram till oss eftersom beslut som politiker tar upplevs som obegripliga eller orättvisa. En del personer är förbannade, andra bara uppgivna. Följden blir att föreningar ställs mot varandra i kommentarer och debatter. Och det är som bekant sällan frågor förs framåt med en sådan debatt eller sådana kommentarer.

När vi nu kartlägger idrotten och politiken i en serie artiklar är vår förhoppning att lyfta frågan en nivå och i slutändan bidra till en förändring när det gäller hur föreningar upplever att idrottsliga frågor hanteras av kommunen.

ANNONS