Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Återkommer. Motocrossfansen kan med största sannolikhet se fram emot en ny VM-tävling på Glimmingen nästa sommar. Detta efter att kommunstyrelsen beviljat 800 000 kronor till arrangören BMK Uddevalla.

Kommunen räddar cross-VM

Nu är en återkomst för motocrossen på Glimmingen nära. Kommunen ger BMK Uddevalla 800 000 kronor för att kunna arrangera tävlingen. …– Det är 95 procents chans att vi kan köra, säger VM-general Mikael Andersson.

På onsdagskvällen fattades beslutet som räddar Uddevalla Grand Prix 2017: Kommunstyrelsen ger ett 800 000 kronor stort bidrag till BMK Uddevalla för arrangemanget nästa sommar.

Magnus Jacobsson (KD) ställer sig positiv till att tävlingen återupptas, men hade föredragit en mer långsiktig lösning.

– Jag skulle gärna se att kommunen och BMK Uddevalla kom överens om ett fem- eller tioårigt avtal. Men jag saknar en strategi för att kunna arrangera bra evenemang över tid.  S, V och MP verkar inte orka någonting och förstår inte vikten av att satsa på elitföreningarna, säger han.

Vad betyder det att tävlingen ska köras igen?
– Det är jätteviktigt. Den här typen av arrangemang ger en känsla av samhörighet och stolthet över hemorten, och är viktig ur ett turismperspektiv. 

För Annelie Högberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, råder det inte heller några tvivel om att motocross-VM är ett välkommet nygammalt tillskott.

– Det har en jättestor betydelse för kommunen och att den har körts i så många år visar att BMK är duktiga arrangörer, säger hon.

Hur ser du på kritiken om att det inte satsas tillräckligt långsiktigt?
– Föreningarna driver sina evenemang själva. Vi tycker att det är jätteviktigt och ställer upp så mycket vi kan, men det ska vara rimligt och vi ska ha råd. Vi vet inte hur det ser ut framöver, om BMK är intresserade av att fortsätta eller inte. Vill de det får klubben komma in med ett önskemål. Innan vi vet det är det svårt med långsiktighet.

Läs också: Folkfesterna blir dyrare affär för skattebetalarna

VM-generalen Mikael Andersson vågar dock, beskedet till trots, ännu inte fullt ut lova att tävlingen kommer att bli av – men möjligheterna är väldigt goda och det här var ett stort steg på vägen.

– Det är 90-95 procents chans att vi kan köra. Givetvis väger det här beskedet tungt och är det mest avgörande. Det är jättepositivt.

Vad är det som ska till för att det ska bli helt hundra?
– Det är några frågetecken kvar: Vi måste få klarhet i vad som innefattar de här pengarna, säkerställa med våra egna sponsorer och vår egen organisation med funktionärshjälp från andra föreningar. Men vi är positiva och om max en vecka har vi fattat ett beslut.

Sedan tidigare är Uddevalla Grand Prix med på den preliminära tävlingskalendern för 2017 års säsong med tävlingsdagar 20 och 21 augusti. Den officiella tävlingskalendern spikas i början av oktober.