Zlatan Ibrahimovic tackar Antonio Valencia (nummer 25) för den målgivande passningen till 1–0-målet mot Galatasaray.

Konstmål av Zlatan i debuten

Zlatan Ibrahimovic gjorde ett konstmål direkt för Manchester United.

|

Knappt fyra minuter. Längre tid behövde inte Zlatan Ibrahimovic för att göra det som Manchester United har värvat honom för.

Med ett volleymål visade han vägen mot Galatasaray i Uniteds 5–2-seger.

Knappt 40 sekunder. Längre tid stannade han inte vid de många journalister som trängdes och väntade på andra sidan kravallstaketet, när Zlatan promenerade mot spelarbussen.

Han pratade lågt, och bara de som råkade stå allra längst fram där den svenska superstjärnan stannade till kunde höra eller spela in vad Zlatan sade.

- Det kändes bra. Bra. Det var en bra start, svarade han på frågan hur det var att göra ett sådant mål efter bara lite mer än tre minuter i debuten.

- Och att göra det på svensk jord? frågade en norsk journalist.

- På svensk mark! Det kändes ännu bättre, sade Zlatan Ibrahimovic och fortsatte:

- Det kändes fantastiskt skönt. Jag hade bra stöd. Det här är mitt land. Det går inte att misslyckas i mitt land.

Två autografer

Sedan vände Manchester Uniteds mest spektakulära nyförvärv ansiktet från reportrarna och gick vidare. Han skrev två autografer, stannade och log in i någons mobilkamera innan han klev upp på bussen.

Zlatans Manchester United-äventyr började med att han gjorde avspark i mittcirkeln på Ullevi.

Knappt fyra minuter senare skapade svensken fotbollskonst.

Högerbacken Antonio Valencia slog inlägget. Ibrahimovic fanns i bortre delen av straffområdet. Liggande i luften drog han till med en avancerad hög volleyspark. Bollen studsade i gräset och upp i trakterna av krysset bakom Galatasarays målvakt Fernando Muslera.

Ett trekvartsfullt Ullevi (30 234) exploderade i jubel.

Och en stund senare skrek tusentals unisont och taktfast: ”Zlatan! Zlatan! Zlatan!”.

Tre snabba

Ibrahimovic visade även engagemang defensivt. På så vis var han inblandad även i Galatasarays kvittering.

Zlatan fällde Selcuk Inan bakifrån. Domaren Andreas Ekberg blåste frispark. Nye United-tränaren José Mourinho viftade med båda armarna, som om domslutet vore helt tokigt.

Nederländaren Wesley Sneijder smekte i väg ett frisparksinlägg. Zlatan försökte rensa med foten i huvudhöjd, men precis bakom dök Sinan Gümüs upp och nickade in 1–1.

Fem minuter före paus spelade Gümüs fram portugisen Bruma till Istanbulklubbens ledningsmål.

Efter det började Galatasaray-klacken skandera ”Ut med Zlatan! Ut med Zlatan!” och Unitedanhängarna kontrade med sitt ”Zlatan! Zlatan!”.

I halvtid klev Zlatan och fyra av hans nya lagkamrater av. På 16 minuter i andra halvlek vände och avgjorde United matchen med två mål av Wayne Rooney (ett på straff) och ett av inhopparen Marouane Fellaini.

Sedan bytte Mourinho ut resten av startelvan också.

Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981.

Klubbar i proffskarriären: Malmö FF (1999-2001), Ajax (2001-04), Juventus (2004-06), Inter (2006-09), Barcelona (2009-10), Milan (2010-12), Paris SG (2012-16), Manchester United (2016-).

Ligatitlar: 13 (varav två med Juventus som fråntogs klubben).

Ligamatcher/mål: 484/302.

Landskamper/mål: 116/62.