Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ole Morten Iversen. Arkivbild.

Kräksjuka på OS: Nilssons tränare isolerad

Vinterkräksjukan har drabbat den svenska OS-truppen – men inte en aktiv. Stina Nilssons tränare Ole Morten Iversen har isolerats efter att ha insjuknat.

Fler än 1 200 säkerhetsvakter har fått lämna vinter-OS på grund av ett utbrott av det så kallade noro-viruset, i folkmun även kallad vinterkräksjukan.

Viruset verkar nu ha hittat till den svenska OS-truppen också – närmare bestämt till Ole Morten Iversen, som är Stina Nilssons personliga tränare.

Smittan ska enligt SOK ha upptäckts snabbt.

- Han blev isolerad direkt, och oftast är det bättre att den som är sjuk bor kvar och de i närheten får flytta bort, säger Lykke Tamm, medicinskt ansvarig i Sveriges olympiska kommitté (SOK), till TT.

"Jättesvårt att säga"

Så har det blivit i det här fallet.

Det är enligt henne svårt att veta hur länge dröjer innan Iversen är frisk.

- Det är jättesvårt att säga, vi var snabba med det här och har även tagit reda på vilka som han har varit i kontakt med, ett par stycken. Även de har flyttats.

Landslagsläkaren Per Andersson tror inte att Iversen kommer att kunna vara tillbaka till Nilssons första start i spelen, som sker i och med damernas skiathlon på lördag.

Huruvida viruset spridit sig till fler personer än så i den svenska truppen är ännu oklart.

- Vi har en höjd beredskap nu inom truppen, säger Andersson till Expressen.

Nu fortsätter även påminnelserna i svenska truppen om hygienrutiner, att tvätta händerna i rinnande vatten länge.

- Nu hoppas vi på det bästa. Sådant här händer på vintern, säger Tamm.

Mycket smittsamt

Peter Reinebo, SOK:s truppchef, tonar ner magviruset och uppger att det inte finns några svar på hur Iversen har smittats.

- Det är ganska normalt att någon får en liten magåkomma och blir man lite magsjuk blir man medtagen. Vi har separerat honom snabbt och jag tror att det stannar där.

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus av vilket det finns två typer som infekterar människor, noro och sapovirus. Norovirus är mycket smittsamt mellan människor och kan även spridas genom mat eller vattenförorening. I tisdags meddelades att över 1 000 säkerhetsvakter skickats hem från OS sedan ett 40-tal drabbats av virus.