Nicklas Dackhammar och hans team kommer få slita i kraftiga vindar, om prognoserna stämmer.
Nicklas Dackhammar och hans team kommer få slita i kraftiga vindar, om prognoserna stämmer. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kraftiga vindar hotar VM-seglingarna

I morgon inleds VM-seglingarna under Match Cup i Marstrand – förhoppningsvis. Prognoser om kraftiga vindar kan komma att hota tävlingen.
– Vi vill ha mycket vind för det blir väldigt underhållande, men vi tänker alltid på säkerheten först, säger tävlingsledaren Mattias Dahlström.

ANNONS

Seglarna är på plats i Marstrand och under tisdagen kommer träningsseglingarna inför premiären i morgon att göras. Det är starka vindar, men på rätt sida gränsen för att det inte ska vara någon fara att ge sig ut på vattnet. Däremot hotas tävlingens två första dagar av oroande prognoser.

– Först och främst ska det sägas att vi vill ha mycket vind. Det är vanligare att vi har problem med att det är för lite vind, men det får inte bli för mycket heller. Vi tar in väldigt, väldigt många prognoser och det går aldrig att bestämma dagen innan hur det ska bli. Vi vet att det kan ändras väldigt snabbt, säger Mattias Dahlström och fortsätter:

ANNONS

– Om prognoserna som pekar mot lättast vind stämmer så kommer det inte vara några problem alls. Blir det däremot som prognoserna som varnar för mest vind säger så kan vi bli tvungna att skjuta upp, men vi gör hela tiden ögonblicksbedömningar och vi har ett väldigt stort säkerhetsteam på plats här som vi har dialog med hela tiden, säger Dahlström.

Att väderförhållandena styr seglingen är såklart ingen nyhet och därför är tävlingsprogrammet utformat på ett sätt som gör att det kan kortas av vid för kraftiga vindar och finalerna kommer fortfarande att köras på finaldagen, förutsatt att vädret är bra just då.

"Det kommer bli rock'n'roll där ute"

De kraftiga vindarna ställer högre krav på seglarna, men också på funktionärerna. Mattias Dahlström har ingenting emot det så länge det håller sig på rätt sida gränsen. Framför allt för publikens upplevelse.

– Det kommer bli rock'n'roll där ute. Det kommer gå snabbt och det kommer bli väldigt roligt att titta på, säger Dahlström.

En av de stora svenska VM-hoppen är Nicklas Dackhammar. Han har tillsammans med sitt team varit på plats i Marstrand sedan i söndags och ska under tisdagen ut och känna lite på förutsättningarna som de är i dag. Hans inställning är att det kommer seglas under onsdagen.

ANNONS

– Man får hela tiden ha den inställningen. Det blir inga bra förberedelser mentalt om man går och tänker på att det ska skjutas upp. Det blåser mycket, så vi får se hur det blir, men jag räknar med att vi seglar, säger Dackhammar till GP.

Hur passar det er med så tuffa förhållanden?

– Tidigare så har det varit lite så att det är i hårdvind som vi gjort lite för många misstag och inte haft vår "edge", men vi har tränat väldigt mycket på det under våren och verkligen gett oss ut när det varit blåsigt så jag skulle säga att vi vänt det till en styrka faktiskt. Så jag känner mig trygg i våra förberedelser för det här, säger Dackhammar som också tror att det kommer att bli fartfyllda race.

– Marstrand är ju inget öppet hav direkt. Det är ganska begränsat så med vinden kan det bli riktigt roligt att titta på. Jag tror att det kommer bli underhållande för publiken, säger Nicklas Dackhammar.

ANNONS