Slutar. Jonas Carlsson lämnar sitt uppdrag som kroppstränare redan efter en säsong.
Slutar. Jonas Carlsson lämnar sitt uppdrag som kroppstränare redan efter en säsong.

Kroppstränaren hoppar av

Han hade kontrakt på två år, men det blir bara ett år. Kroppstränaren Jonas Carlsson har sagt upp sig och slutar efter den här säsongen.

ANNONS
|

Kropps herrar är just nu mitt uppe i jakten på en plats i nästa års allsvenska. Åtta matcher återstår men skulle det bli avancemang blir det utan Jonas Carlsson. Han hade kontrakt på två år med rätt att bryta efter ett år. Något som han nu alltså gjort.

– Jag har sagt upp mig. Något jag också meddelat sportkommittén och spelarna, säger han.

Det finns flera orsaker till att han hoppar av i förtid.

– Jag tycker inte att jag och föreningen har samma uppfattning om hur elithandboll ska bedrivas. Dessutom har jag flera anbud från andra föreningar som känns mer intressanta, både i Sverige och utomlands, säger han utan att vilka avslöja vilka.

ANNONS

Jonas Carlsson var senast huvudtränare i danska Viborg innan han kom till Kropps. Han anställdes egentligen som assisterande tränare inför den här säsongen. Men när den tränare han skulle assistera hoppade av i ett sent skede fick han förfrågan om att bli huvudtränare.

– Det kändes rätt eftersom jag har bred erfarenhet från att vara just huvudtränare.

Men uppdraget i Kropps har inte blivit riktigt som han tänkt sig. Målsättningen var tydlig inför säsongen om att det var avancemang till allsvenskan som gällde. Men Jonas Carlsson tycker inte riktigt att den mentaliteten genomsyrat verksamheten i praktiken.

– Vi hade behövt lite mer spetskompetens och det är klart jag blev besviken när det exempelvis inte blev något med spanjoren som var aktuell. Det hade vi behövt nu när vi har så mycket skador.

Jonas Carlsson hade alltså velat få in ännu fler spelare utifrån i truppen. Fler än Charlie Röxner, som han ändå tycker blivit en rejäl injektion i framför allt försvarsspelet.

– Om man vill elitsatsa fullt ut kanske det viktigaste inte ska vara att killar från orten ska spela. Det behöver inte vara fel men vill man till eliten och stanna däruppe behövs förstärkningar utifrån.

Han hade absolut kunnat tänka sig att stanna i Kropps om det fungerat. För han har ambitioner som tränare.

ANNONS

– Jag vill till Champions league, säger han.

Lars Eide Andersson i Kroppskulturs sportkommitté säger att det kom som en överraskning.

– Det kommer att ta lite tid att smälta detta. Vi hade förhoppningar på att Jonas skulle stanna längre. Men så blev det inte och det beklagar vi.

Att det skulle råda dålig samsyn kring hur elitverksamheten ska bedrivas är inte något Lars Eide Andersson känner igen.

– Jag vill ändå säga att Jonas skött detta på ett mycket bra sätt och det finns inga konflikter alls. Jag förstår att han har andra anbud också och hoppas han hamnar på en nivå han är ägnad till.

Nu får Kropps leta ny herrtränare. Det finns några aktuella namn i dagsläget men inga Lars Eide Andersson vill gå in på. Han är glad att Carlsson meddelat sitt avhopp reda nu, vilket ger Kropps mer tid att leta ersättare.

– Det ser bättre ut än tidigare säsonger, säger Lars Eide Andersson.

ANNONS