Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lägger grunden för VM-formen

Fyra Hällelöpare befinner sig just nu på höghöjdsläger i Sydafrika. Annelie Johansson, Linn Nilsson, Mustafa Mohamed och Meraf Bahta finslipar formen inför årets säsong.

Platsen är Dullstroom och Mustafa Mohamed är ensam manlig lägerdeltagare från Hälle. Förutom tränaren Ulf Friberg förstås som också har bred rutin från höghöjdsläger genom åren.

– Jag har inte haft någon bra höst, men nu hoppas jag att jag får till ett bra läger, säger Mustafa som var svensk pionjär gällande träningsläger i Sydafrika i början av årtusendet.

Under snart 20 säsonger har svenska löpare befunnit sig på träningsläger på hög höjd i Sydafrika. Svenske rekordhållaren på 3000 meter hinder, Mustafa Mohamed, är tillbaka igen efter att ha valt bort Sydafrika för Kenya under snart tio års tid.

Och det var lite lustigt att han blev igenkänd direkt.

– Ja, vi var med och spelade fotboll med några killar när jag var här förra gången. Och det var ju kul att han kom ihåg mig, sa Mustafa – som mellan 2001 och 2007 var i Dullstroom flera gånger per år.

Totalt har han varit i det lilla samhället och inte minst på vägarna runt omkring hela elva gånger, men det var som sagt ett tag sedan.

– Jag vill nu komma tillbaka i träning, har egentligen inte något riktigt mål för säsongen, mer än att det blir en inriktning på i första hand 10 kilometer och halvmaraton. Vilket gör att jag inte kommer att satsa på VM i London, utan jag väntar till hösten med att springa en mara.

Han vill helt enkelt bli snabbare och därför kommer träningen se lite annorlunda ut jämfört med de senaste åren. Han kommer också stegra upp antalet mil per vecka ordentligt.

– Jag har väl ingen tävling inplanerad än, utan jag kommer att hitta en bra form först. Men jag vill i första hand se till att jag blir snabbare.

Mustafa har, trots sin knackiga höst, ändå visat att han håller bra nivå på träningarna. Det trots att träningskamraterna i många fall är på väg mot att försöka kvala till inne-EM i början av mars.

En som har haft en jobbig sommar är Linn Nilsson. Hon hann med att springa på 15.48 i mitten av april borta i USA och med den grunden skulle det bli ett riktigt kul EM i Amsterdam. Men det blev inget, då hennes allergiproblem stoppade henne.

Formen är bra även under innevarande läger, precis som för ett år sedan, Därför ska det bli riktigt spännande att se henne under inomhussäsongen.

– Eftersom jag inte var med på EM i somras, så känns det som att det är lite revansch att kvala in till inne-EM, säger hon.

Kvalgränsen 4.16 på 1500 meter känns fullt möjligt för Linn.

– Ja, det tycker jag. Sedan får vi se hur jag klarar av våren med allergin. Men just nu är det inomhustävlandet som jag ser fram mot och till EM ska jag.

Sist ner till Dullstroom var maratonlöparen Annelie Johansson. Hon har ett riktigt eländigt år bakom sig, och med två stressfrakturer.

– Det gjorde att säsongen blev ingenting. Men jag har lämnat det bakom mig och ser fram mot att med ett långsiktigt mål ta mig till VM i London, säger Annelie som har klarat VM-kvalgränsen 2.39, men gjorde det två veckor för tidigt.

Hur kändes det att komma hit till den höga höjden?

– Det var väldigt jobbigt med första passet, men redan andra passet kändes mycket bättre.

Kan bara Annelie få upp träningsmängden till det normala, så känns de som att hon ska klara att kvala in till VM.

– Men jag kommer inte stressa. Om jag inte klarar det så får jag sikta längre fram.

Även Sveriges främsta friidrottare 2016 Meraf Bahta är på plats i Sydafrika och kör ett långt läger. Under lägret kommer hon att ta beslut om det blir någon inomhussäsong eller inte.

– Vi får se, säger Meraf som kommer att ta beslutet tillsammans med coach Friberg.

För Meraf är annars säsongens stora mål att ha en formtopp på VM i London i augusti.

– Det är ju den tävlingen som blir min viktigaste i år. Men det är klart om jag känner att jag kommer i form så vill jag gärna tävla på inne-EM.

Vad är det då som gör Dullstroom till ett sådan bra ställe för träning?

– Fina grusvägar, behagligt väder, gräsbanan i Belfast och en fin mötesplats för europeiska löpare som skapar möjligheter till samarbete. Det har betytt mycket genom åren inte minst för Mustafa Mohamed, som kört mycket med Janne Holmen (EM-guld på maraton 2002) här, säger Ulf Friberg som redan kunnat se att kvartetten tagit ett steg fram jämfört med hur det var innan man lämnade Sverige.