Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Lustig, 189 centimeter lång, är ett av Sveriges vapen på fasta situationer. Här syns han i en nickeduell mot Tysklands Thomas Müller i lördagens VM-match.

Långa svenskar kan bli avgörande

Sverige har ett av fotbolls-VM:s längsta lag. Mexiko ett av de kortaste. Det kan bli avgörande i kampen om en plats i åttondelsfinal.

En sammanställning av statistikföretaget Gracenote, som DN har tagit del av, visar att Sverige med 186 centimeter i genomsnitt har ett av de absolut längsta VM-lagen. Mexikos 179 centimeter är samtidigt ett av de absolut kortaste genomsnitten.

- Det är sådana små detaljer som kan avgöra. Vi kommer att vara väldigt fokuserade och göra allt som vi kan när vi får möjligheter på fasta situationer, säger Andreas Granqvist.

Han tycker att Sverige både mot Sydkorea och mot Tyskland visade vilket vasst vapen hörnor och frisparkar kan vara.

- Vi är otroligt duktiga och starka i de fasta situationerna, både defensivt och offensivt. Vi skapade chanser i båda matcherna, åtta–nio stycken mot Sydkorea och två–tre mot Tyskland.

Den som ligger bakom de svenska varianterna på fasta situationer är inte minst målvaktstränaren Mats Elfvendahl. Och Sveriges förbundskapten Janne Andersson tror att Elfvendahl kommer att ha några ess i rockärmen även mot Mexiko.

- Jag hoppas att längden kommer att ha stor betydelse, därför att vi är väldigt bra på fasta situationer och har olika planer för de olika matcherna hur vi ska attackera. Mats Elfvendahl är vår målvaktstränare och vår expert på fasta situationer. Han sitter och klurar hela nätterna på det här, så det kommer säkert att komma någon intressant uppställning i morgon också, säger Janne Andersson.