Löparna satte fart på våren

De dök upp överallt i centrum. Löpare i alla åldrar satte extra färg på ett vårvackert Uddevalla. De arrangerande klubbarna kunde inte ha fått en bättre premiär än så här.

ANNONS
|

Superlöparlördag är ett nytt samarbete mellan tre Uddevallaklubbar som i stället för att konkurrera vill förena sina resurser för att locka fler att löpa i grupp, men på sina egna villkor.

– Fint att kloka människor i klubbarna ser värdet i att samarbete. Det här gynnar alla, säger Lotta Rahm, en av initiativtagarna.

Ett 50-tal personer hade lockats till den gemensamma samlingen i parken vid Bohusläns museum där en uppdelning skedde i fem grupper utifrån förmåga och ambition. Det var stor bredd på deltagarnas erfarenheter och kapacitet. Allt från kompisar, gifta par och de som hade kommit på egen hand.

ANNONS

– Det blev precis som vi tänkt och hoppats. Och vilket väder! Helt underbart, säger Lotta Rahm sedan hon kommit tillbaka till parken med sin grupp efter en tur på några kilometer längs Strandpromenaden.

Det fanns ingen hets eller krav på prestationer och stämningen i grupperna var på topp i solskenet

– Den goda stämningen är viktigast i sådana här grupper. Det finns helt klart ett behov för löpning på det här sättet, säger Rahm medan ännu en grupp kommer till målet efter en lite längre sträcka. Den mest rutinerade gruppen som var ute längst betade av hela 19 kilometer

Enligt henne kan även den mest otränade snabbt klara att springa en mil och med samarbetet mellan klubbarna öppnas nu möjligheter att delta i olika grupper efter egna möjligheter. Allt för att möte de vanliga ursäkterna om brist på tid, dåliga förberedelser och att nivån är för hög.

– Man ska förstås lyssna på kroppen för att undvika skador. Tuffa intervallpass kan till exempel vara luriga om man inte lyssnar på coacherna. Tyvärr är det så att många ibland vill tävla och hävda sig när man egentligen bara ska göra detta för sin egen skull. Strunta i vad andra gör och tycker, säger hon.

ANNONS
ANNONS