Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Syskonen Kinhult tillsammans på Barsebäck. Marcus Kinhult spelade foursome första dagen av Lag-SM och med sig hade han lillasyster Frida som caddie.  Bild: Svenska Golfförbundet
Syskonen Kinhult tillsammans på Barsebäck. Marcus Kinhult spelade foursome första dagen av Lag-SM och med sig hade han lillasyster Frida som caddie. Bild: Svenska Golfförbundet

Lag-SM istället för British Open för Kinhult

Nu samlas några av Sveriges bästa spelare på Barsebäck för att göra upp om klubbtiteln. På plats är Skaftö GK och med sig har de en nybliven EM-bronsmedaljör och en europatoursegrare. När Lag-SM i golf startade på onsdagen fick vi se syskonen Kinhult i full action.

För ett år sedan stod han där tillsammans med världseliten för att spela British Open, även kallad The Open. Nu kommer Marcus Kinhult, från Skaftö GK, hem och spelar för sitt klubblag i Lag-SM på Barsebäck mellan den 17 och 20 juli. Det är en tävling han ser fram emot.

– Det är en höjdpunkt, tycker jag. Jag har varit med på alla seriespel bortsett från förra året, som var första gången jag missade, berättade han inför tävlingen till Svenska golfförbundet.

– Första gången jag var med på seriespelet var 2004, då som maskot, tillägger han och påpekar att det alltid varit en toppenvecka när det blivit dags för Lag-SM.

– Det är kul att vara på Barsebäck och lira igen, säger han till golfförbundet.

Den här gången är 22-åringen också äldst i laget. Han spelar tillsammans med jämnårige Anton Hansson, 18-årige Hugo Lantz, 17-årige Algot Kleen och yngst i laget är 15-årige Albert Hansson.

– Jag är senioren den här veckan tillsammans med Anton. Vi får se hur det ska gå. Killarna i laget är duktiga och hungriga. Så hoppas vi kan vara med och röra om i grytan, säger han till Svenska golfförbundet.

"Det är kul att vara på Barsebäck och lira igen", säger Marcus Kinhult till golfförbundet inför tävlingen som startade på onsdagsmorgonen. Bild: Svenska Golfförbundet
"Det är kul att vara på Barsebäck och lira igen", säger Marcus Kinhult till golfförbundet inför tävlingen som startade på onsdagsmorgonen. Bild: Svenska Golfförbundet

Totalt är det 15 damlag och 18 herrlag som är med på Lag-SM, även kallat golfens "allsvenskan" och är den högsta divisionen i SM klubblag. Tävlingen startar tidig onsdagsmorgon med foursome. På onsdagseftermiddagen övergår det till fyrboll.

Lag-SM spelas i både foursome och fyrboll, onsdag och fredag, och på torsdag och lördag är det individuellt slagspel som gäller. I fyrboll spelar två spelare på varsin boll och det bästa resultatet på hålet räknas som lagets resultat. I foursome spelar två spelare vartannat slag.

På onsdag och torsdag spelar herrarna på banan Donald Steel Course och damerna på Masters Course. Därefter byter de bana med varandra fredag och lördag.

En annan golfare att hålla koll på under veckan är den nyblivna EM-bronsmedaljören Algot Kleen.

LÄS MER: Kinhult var med och försvarade guldet: "Känns extra stort"

Den här gången ställs dock bronsmedaljörerna från pojk-EM, Algot Kleen, Rasmus Hjelm, (Ljunghusen) och David Lundgren (Vasatorp), emot varandra.

Under torsdagens individuella spel hade Algot Kleen en bra dag och var bäst i Skaftö. Han gick sju slag under par.

– Algot hade en grym dag på banan. Vi andra blandade och gav. Totalt sett så var det en fin dag för laget, säger Marcus Kinhult till Bohusläningen.

I Lag-SM för herrar åker de fyra sämsta lagen ur den högsta serien som kallas för elitserien. Efter torsdagens spel innehar Skaftö plats 14 som också är den sista placeringen över strecket för att inte åka ur.

– Redan innan veckan var vår målsättning att hänga kvar. Det kommer antagligen att vara spännande fram till sista hålet. Våra marginaler är inte så stora, säger Marcus Kinhult.

Algot Kleen från Skaftö GK (t.v) och Rasmus Hjelm från Ljunghusens GK tog EM-brons tillsammans med pojklandslaget i lördags. Nu tävlar de emot varandra på Lag-SM. Bild: Svenska Golfförbundet
Algot Kleen från Skaftö GK (t.v) och Rasmus Hjelm från Ljunghusens GK tog EM-brons tillsammans med pojklandslaget i lördags. Nu tävlar de emot varandra på Lag-SM. Bild: Svenska Golfförbundet