Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist, uppskattad lagkapten.

Lagkapten Granqvist: "VM är det största"

Han tog över kaptensbindeln, spelade samtliga matcher i kvalet och säsongens prestation belönades med Guldbollen. Nu är Andreas Granqvist redo för karriärens första – och sista – VM-slutspel.

Andreas Granqvist velar lite när han ska beskriva sig själv. Först efter flera påbörjade meningar bestämmer han sig – och då beskriver han sin roll i procent.

90 procent av mittbackens uppgifter består av att vara pådrivande.

10 procent handlar om att vara konstruktiv.

- Det är alltid svårt att beskriva sig själv. Men jag skulle nog säga att jag är en lagkapten som snackar mycket, coachar mycket och försöker vara drivande, hjälpa till, säger han.

Sedan drar han till med procenten.

Fördelningen är inget som han bara höftar fram. Det är resultatet av att ha varit lagkapten i Helsingborg, U21-landslaget, Groningen, Krasnodar och sedan 2016 även i A-landslaget.

"Skoj"

Efter EM i Frankrike tog han över efter Zlatan Ibrahimovic, och under förbundskapten Janne Anderssons ledning har han spelat samtliga kvalmatcher och Granqvists prestation belönades med Guldbollen.

I Ryssland väntar nästa utmaning.

Mittbacken är den förste herrkaptenen som på tolv år ska leda Sverige i ett VM-slutspel.

- Det ska bli skoj att dra igång i det här mästerskapet. Vi är väldigt laddade och ser fram emot matchen mot Sydkorea, säger han.

Lagkaptenen räds inte uppgiften som väntar på Nizjnij Novgorod-stadion, verkar det som, och han har – även om det säkert inte har varit svårt – fått medspelarna att känna likadant.

- Han kan vara lite gnällig under veckan och känna efter lite, men när det väl är match är han alltid hundra procent där. Han är väldig envis och går över berg för att laget och han själv ska göra bra prestationer, säger mittfältaren Viktor Claesson, tidigare klubbkompis i Krasnodar.

- Han är en verkligen en pådrivare, och det var han även i Ryssland trots att han inte behärskade språket.

"Härlig kille"

Landslagskollegerna stämmer in i en hyllningskör för Granqvist.

- Han är en jäkligt härlig kille och det tror jag är bästa sättet att vara kapten på. Den där bindeln gör dig inte till något än den du är, och han är en jäkla fin kille, säger John Guidetti och får medhåll av Oscar Hiljemark.

- Han bidrar med en härlig stämning samtidigt som han har tagit stora kliv och utstrålar en pondus som är väldigt viktig, säger Hiljemark som var kapten när Sverige tog guld i U21-EM 2015.

Emil Forsberg fyller på kring Granqvists betydelse för VM-truppen.

- Han är en ledare som lyfter laget och får även ut sitt eget spel i kaptensrollen. Jag tror att alla har sett hur viktig han är.

Sebastian Larsson likaså:

- Han för verkligen talan för gruppen, han drar sig inte för att ta upp saker med ledningen om det är något spelargruppen känner. Han är en kille som sätter laget först, en pådrivare som alltid ger hundra.

"Självklart val"

För Janne Andersson – som snabbt stämde av med förre förbundskaptenen Erik Hamrén – var valet av ny lagkapten efter Zlatan Ibrahimovic enkelt.

- Resningen i personligheten och förmågan att göra andra bra i omgivningen, men också förmåga att vara termometer i gruppen. Han har förmågan att se saker utifrån ett perspektiv som inte är hans eget. Många intygade att han har den förmågan, säger Andersson.

- Det blev ett självklart val och han har absolut motsvarat alla förväntningar.