Jens T Andersson byter Sverige mot Azerbajdzjan. Arkivbild.
Jens T Andersson byter Sverige mot Azerbajdzjan. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Landslagschef slutar – flyttar till Azerbajdzjan

En förbundskapten som hänger löst, en generalsekreterare på väg bort och så nu:
Jens T Andersson lämnar sin tjänst som övergripande landslagschef efter 18 månader och blir sportchef för en klubb i Azerbajdzjan.
– Jag förstår och har respekt för att folk kan ha synpunkter på det, säger han.

ANNONS
|

Beskedet att Andersson slutar för att bli sportchef för Nefttji Baku i Azerbajdzjan kom överraskande.

I synnerhet eftersom det sker vid en tidpunkt då Håkan Sjöstrand gör sina sista månader som generalsekreterare och Janne Andersson är en ifrågasatt förbundskapten för herrlandslaget.

Dessutom har Jens T Andersson bara haft sin tjänst i 18 månader. Innan dess satt han ett år som ordförande i Svensk elitfotboll, Sef.

Han motiverar på förbundets webbplats varför han väljer att lämna sin tjänst för att flytta till Baku.

"Uppdraget som landslagschef har varit mycket stimulerande. Att få jobba med svensk landslagsfotboll, och alla ytterst kompetenta personer som är involverade, har varit oerhört roligt och utvecklande – jag är tacksam över detta."

ANNONS

Han förklarar vidare:

"Det var följaktligen inte ett lätt beslut att ta. Men Nefttji Baku vill bygga en stark klubblagsverksamhet med internationella ambitioner, och erbjuder attraktiva förutsättningar för att åstadkomma detta. Att leda det arbetet lockar, det är en utmaning jag har bestämt mig för att anta."

Ägs av statligt oljebolag

Beslutet att ta jobbet i Nefttji Baku är allt annat än okontroversiellt. Klubben ägs det statliga oljebolaget Socar, som kontrolleras av en auktoritär regim styrd av Ilham Alijev.

– Jag förstår och har respekt för att folk kan ha synpunkter på det och det har jag haft med mig när jag fattat beslut kring det här, men jag har ändå bestämt mig för att göra det.

– Jag är fotbollsarbetare och fattar mina beslut utifrån det, säger Jens T Andersson i en intervju med TV4:s Fotbollskanalen.

Jens T Andersson är kvar på förbundet till och med den 18 oktober, över herrarnas EM-kval mot Belgien två dagar tidigare.

När landslaget går in i den sista omgången i november kan han följa det från läktarplats i Baku. Sverige spelar borta mot Azerbajdzjan den 16 november.

Rekryteringen av hans ersättare inleds inom kort.

Möllerberg uppges ersätta

"Jens T Andersson har gjort ett mycket bra jobb som landslagschef. Det är tråkigt att han väljer att gå vidare, men jag respekterar och förstår beslutet. Vi önskar honom all lycka med sitt nya uppdrag." säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand på förbundets webbplats.

ANNONS

Sjöstrand slutar vid årsskiftet men kommer att vara kvar i en rådgivande roll under en period 2024.

Enligt uppgifter till TV4:s Fotbollskanalen är Andrea Möllerberg på Stockholms fotbollförbund aktuell som hans ersättare.

ANNONS