Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sävehofs Jonas Larholm jublar.

Larholm: "Stundtals fantastisk handboll"

Sex straffkast och en så kallad ”japanare”. Jonas Larholm satte allt när Sävehof vann den fjärde SM-finalen mot Alingsås efter förlängning, 32–29. På torsdag kan Larholm bli svensk mästare igen – 14 år efter senaste guldet.

Några minuter efter förlängningssegern gick Jonas Larholm runt i foajén på Partille Arena. Han gjorde "high-fives" med fansen, fick kramar av vänner och familj, ryggdunkar av kända och okända.

Det syntes ett leende ovanför hans mäktiga skägg.

- Det känns riktigt fint. Det var fullsatt på läktarna och det blev lite underhållande. En rolig match att spela, och stundtals spelade vi fantastisk handboll, säger den snart 36-årige mittnian.

På bortaplan i fredags hade Sävehof en tremålsledning sent i matchen, men Alingsås vände och vann den tredje SM-finalen.

Alingsås reste sig

Nu i fjärde finalen låg Sävehof steget före i hela andra halvlek. Med två minuter kvar ledde hemmalaget med 26–24 efter att Jonas Larholm hoppat in målområdet och stött bollen i mål med ett volleybollslag, en så kallad "japanare".

- Man kan inte gå runt och tro för mycket. Det gäller att spela till sista sekunden. Efter det fick Alingsås fler chanser som de tog vara på, säger Jonas Larholm.

Alingsås kom igen från underläge ännu en gång, 24–26 till 26–26, och tog finalen till förlängning.

Men där var Sävehof hetast och starkast och vann till slut med 32–29.

Jonas Larholm tillbringar merparten av matcherna på bänken. Han spelar bara anfall, och nästan bara i numerärt överläge. Men då skapar han lägen för kompisarna med sin kreativitet.

Och framförallt kliver han in och slår alla straffar. Denna kväll var han variationsrik och hundraprocentig från sjumeterslinjen. Larholm satte sex straffkast på lika många försök.

- Jaså var det sex stycken? Jag tappade räkningen, säger han.

TT: Är du nervös på strafflinjen i så här viktiga matcher?

- Lite nervös är jag. Annars är man nog inte på rätt nivå, tror jag. Det gäller att hitta balansen, tillräckligt nervös men inte för nervös. Då brukar det gå bra.

Avgörs på torsdag

På torsdag hemma i Estrad kan Alingsås vinna klubbens tredje SM-guld.

Sävehof kan ta hem sitt femte guld på herrsidan – sju år efter det senaste.

Jonas Larholm vann sitt förra SM-guld med Sävehof 2005. 14 år senare kan det vara dags igen.

TT: Vad skulle det betyda för dig med ännu ett SM-guld efter alla dessa år – ditt tredje i så fall?

- Jag vill inte sia om i förväg hur det skulle kännas. Nu är vi inne i finalbubblan, men det ska bli fantastiskt att spela matchen på torsdag, säger Larholm.