Janelle Larsson, sjua i 1,45-hoppningen i Scandinavium.
Janelle Larsson, sjua i 1,45-hoppningen i Scandinavium. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Larsson visade talangen i mötet med eliten

Världsfemman Peder Fredricson utmanade som vanligt om segern, Douglas Lindelöw var en lätt rivning från att ta den. Och veteranen Rolf-Göran Bengtsson möttes av braskande applåder. Men svensk hoppnings framtid visade sig också i den inledande 1,45-klassen i Göteborgs hästshow.

ANNONS

17-åriga Janelle Larsson var en av en handfull svenska ryttare som kvalade in till den internationella tävlingen via Lövsta Future Challenge.

Hon tog den på Staralme Esc Z, "Sture" kallad.

Larsson, syster till fotbollsproffset (Spartak Moskva) Jordan Larsson och dotter till legendaren Henrik Larsson, tryckte gasen i botten men rattade samtidigt säkert den 15-årige valacken över samtliga hinder. Ut som 41:a i det 43 ekipage stora fältet kom hon in som sjua på tiden 60,57 sekunder, som tredje bästa svensk, slagen endast av trean Fredricson och femman Emma Emanuelsson.

"Så kul"

Janelle Larsson, en av flera lovande unga svenska ryttare, var förstås strålande glad efter den prestationen i Scandinavium – inför ögonen på den svenska ryttareliten och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

ANNONS

– Det här hade jag inte förväntat mig, men så kul, säger Janelle Larsson till Dagens Nyheter efter första hoppningen i en femstjärnig klass.

– Jag tror att jag hade stor nytta av att jag tävlat i Scandinavium tidigare. Det gjorde att det åtminstone var en sak mindre att bli nervös över.

Redan på fredag får hon en ny, nyttig erfarenhet när det väntar ännu en 1,45-hoppning.

Peder Fredricson tog ledningen på Crusader Ice när han klockades för 59,34 men den glädjen varade inte länge. Belgaren Olivier Philippaerts och Cataleya var nästa ekipage och övertog förstaplatsen.

Den ende att överträffa de herrarna var Marlon Modolo Zanotelli, felfri med tiden 56,34 på Icarus. Men det var på vippen att Douglas Lindelöw, som näst siste ryttare, snuvat brasilianaren på segern. Lindelöw var fyra hundradelar snabbare, men rev det sista hindret.

Nära revansch

Lindelöw var ytterst nära en revansch några timmar senare när han ledde 1,50-hoppningen på Cheldon fram till målgången för omhoppningens siste ryttare. Britten Robert Whitaker satsade allt – och det höll. På Catwalk red han 45 hundradelar snabbare än svensken.

Lindelöw var i sin tur 35 hundradelar kvickare än schweizaren Pius Schwizer. Rolf-Göran Bengtsson kom åtta på Cassilano, som näst bäste svensk.

ANNONS

Peder Fredricson var snabbast av de 17 som var felfria i grundomgången, men han valde att inte starta Kirlo van den Bosrand i omhoppningen. Även Stephanie Holmén strök sig och Flip´s Little Sparrow.

Henrik Skiöld/TT

ANNONS