Ryan Lasch firar sitt 2–1-mål mot Mora.

Lasch missnöjd trots premiärseger

När Frölunda behövde det som mest klev poängkungen fram. Två gånger dessutom. Men efter en sen kvittering fick Frölunda nöja sig med två poäng mot nykomlingen Mora.

|

Mora var 11,4 sekunder från en förlust. Då brottade Jacob Lagacé till sig kvitteringen i Frölundas målgård och räddade poäng åt nykomlingen.

Men till slut blev ändå 2–1-skytten Ryan Lasch matchhjälte, när han lyfte in segerpucken från nära håll 57 sekunder in i förlängningen.

- Det är skönt att komma med i målprotokollet, men generellt är vi inte nöjda med två poäng, säger Lasch om sina mål.

- Vi borde ha tagit tre poäng. Vi spelade bra i tio minuter, men efter det var vi helt enkelt inte riktigt med.

Självkritisk målskytt

Amerikanen var saknad i Frölunda i fjol, när han valde spel för Bern i den schweiziska ligan i stället för att försöka försvara SM-guldet. Men till den här säsongen, efter ett guld även i Schweiz, är den 30-årige Lasch tillbaka i SHL-ishockeyn.

Lasch blev poängkung både i grundserien och slutspelet senast, i första hand tack vare sina framspelningar. Men han gör mål själv också.

Premiären mot Mora stod och vägde när Lasch på egen hand ordnade ett skottläge och från distans pricksköt 2–1 i krysset. Sedan kom dessutom 3–2 också och en ytterst knapp seger för guldtippade Frölunda.

- Jag var inte med på hela matchen egentligen. Men jag blev åtminstone bättre längre in i matchen, säger amerikanen självkritiskt.

Å andra sidan hade hela laget det lite svårt. Frölunda spelade visserligen ut Mora i en period. Sedan släppte nykomlingarnas premiärnerver.

Christian Engstrand, en av veteranerna i Mora, samlade ihop laget inför den andra perioden och sade några väl valda ord.

- Jag sade väl att "nu får vi sluta visa respekt, gå ut och köra på dem och inte vara så jävla snälla hela tiden", berättar Moramålvakten.

Plötsligt var det Mora som tog kommandot – och ledningen, efter ett lågt skott ur snäv vinkel från lagkaptenen Emil Bejmo.

"Stor skillnad"

Det var inte mycket som talade för den scenförändringen under matchens första 20 minuter, då Frölunda pressade och stressade nykomlingarna. Men Christian Engstrand storspelade i Moramålet.

Det räckte långt. Men inte hela vägen.

Engstrand var chanslös när Sean Bergenheim ordnade kvitteringen till 1–1 knappt fem minuter in i slutperioden, och hann sedan inte med när Lasch avgjorde matchen.

- Det är stor skillnad mot allsvenskan. Blir du fast i egen zon då smäller det till slut, säger Engstrand.

- Det var skit. Men samtidigt, vi tar en poäng mot Frölunda borta. Det var nog inte så många som trodde det på förhand.