Leksands Johan Porsberger. Arkivbild.
Leksands Johan Porsberger. Arkivbild.

Leksand allt närmare SHL

En felträff från Johan Porsbergers klubba innebar 2–1-seger för Leksand mot Mora och tre matchbollar till en plats i SHL.

ANNONS
|

Den fjärde matchen i Slaget om Siljan 3.0 blev den mest ångestfyllda för publiken.

Efter en bedrövlig första period av Leksand lyckades de i andra perioden vända och sedan dominera matchbilden.

- Sett över 60 minuter är detta den bästa match vi gjort i serien mot Mora, säger Johan Porsberger och förklarar vad som hände i första periodpausen, som ledde till den totala scenförändringen:

"Inga småpojkar"

- Vi pratade med varandra i pausen och försökte hitta lösningar på olika situationer. Som om man fastnar i egen zon och sådana grejer.

ANNONS

Det såg oroligt ut för Leksand under de 20 första minuterna, men tränaren Roger Melin var ändå lugn:

- I dag såg vi inte ut som småpojkar, jämfört med i måndags. I dag krigade killarna och hade en bättre inställning, även om Mora dominerade i första perioden. Sedan kom vi in i matchen.

Moras tränare Mats Lusth ger sin syn på den totala scenförändringen som kom att påverka utgången av matchen.

- Vi kom in i Leksands tempo, trots att jag hela tiden manade på grabbarna för att det inte skulle ske.

Leksand och Mora gjorde varsina mål i andra perioden och sedan följde en oerhört dramatisk slutrond där båda lagen skapade massor av målchanser. Men den här matchen hade två bra målvakter i Christian Engstrand för Mora och Axel Brage för Leksand.

Avgörandet

Avgörandet kom efter 16.51 när Moras Kevin Gagné fick två minuter och Johan Porsberger sköt in 2–1 från mållinjen.

ANNONS

- Jag fick pucken av Daniel Gunnarsson och försökte skjuta på bortre stolpen, men fick en dålig träff så pucken smög i stället in mellan benen på målvakten, berättar Johan Porsberger, som haft det tungt i den här kvalserien.

Bara tre assist och ett mål.

- Ja, det är lite frustrerande eftersom mitt jobb ju är att göra mål, säger han.

I slutminuterna pressade Mora sedan Leksands Jon Knuts blivit utvisad. Men Leksand klarade pressen och hemmaarenan exploderade av lycka. Alla jublade utom tränaren Roger Melin som direkt hade fokus på nästa match.

- Jag lever inte ut så mycket. Jag håller mina känslor för mig själv. Nu gäller det att fortsätta hålla balansen. Inget är vunnit förrän det är klart.

ANNONS

"När man har barnbarn..."

Nu är pressen stor på Mora som måste vinna tre raka matcher för att det inte ska bli Hockeyallsvenskan nästa år. I det läget gav Mats Lusth ett klart budskap till Morafansen som börjar misströsta:

- Vi kommer aldrig att sälja oss. Vi ska göra allt för att vända och sedan kommer detta att gå till historien. Därefter, när man har barnbarn kommer vi att kunna sitta och berätta hur vi låg under med 1–3 i matcher mot Leksand men vände och vann med 4­–3.

TT
ANNONS