Leksands Jesper Kandergård bjöd på sitt första SHL-mål i 5–4-segern mot Frölunda. Bild: Adam Ihse/TT

Leksand tog sjätte raka bortasegern

Det blev förlust hemma i lördags. Men på bortaplan är Leksand svårknäckt. Mot Frölunda kom sjätte raka bortasegern, 5–4, efter bland annat Jesper Kandergårds första SHL-mål.
– Det var verkligen på tiden, säger 19-åringen.

Bortaformen håller i sig för Leksand, som kom till Scandinavium med fem raka bortasegrar i ryggen och lade grunden till en sjätte redan i första perioden.

Emil Heineman gav laget ledningen med sex minuter kvar och redan fyra minuter senare var det dags igen.

Jesper Kandergårds första SHL-mål i karriären var dessutom en delikatess. Leksandsforwarden hann med en tackling i sarghörnet och fick därefter plötsligt både pucken och fri väg in mot målet.

Väl framför kassen lyfte 19-åringen upp 2–0-målet med en backhand i krysset bakom Johan Mattsson i Frölundamålet.

– Det första jag tänkte var väl att ta pucken på mål så snabbt som möjligt, sedan såg jag att han satt ganska lågt så jag försöker bara få upp den, säger Kandergård.

"På tiden"

Kandergård hann knappt debutera i SHL innan covid-19 satte stopp för resten av säsongen i mars förra året. Den här säsongen har han dock fått mer speltid och på tordagskvällen kom första målet.

Det var på tiden som sagt.

– Det blir väl automatiskt så att man tänker på det när man inte får in den i början, säger han.

– Samtidigt är jag inte riktigt den spelartypen, så jag har inte lagt så mycket krut på det utan fokuserat på det som jag är bra på.

Frölundatränaren Roger Rönnberg hade stuvat om lite i kedjorna efter förlusten mot Linköping i tisdags för att få in lite fart i anfallsspelet.

Men det ville sig inte riktigt. Göteborgslaget hade egentligen inte ont om chanser och reducerade också snabbt efter Marek Hriviks 3–0-mål i mitten av andra perioden.

"Som fågelholkar"

Simon Hjalmarssons snabba replik till 1–3 blev dock enda målet i mittperioden, där Frölunda trots flera chanser i numerärt överläge hade väldigt svårt att skapa särskilt mycket.

– Det är fem stycken som står som fågelholkar där ute och bara tittar på varandra, säger Hjalmarsson besviket.

Inte heller Roger Rönnberg var särskilt nöjd – utom med upphämtningen i slutet.

– Killarna överjobbar. Det syns kanske mest i vårt powerplay, där vi kämpar mer än spelar, säger han.

– Sedan är jag jätteimponerad över tredje perioden.

Leksand fortsatte visserligen att göra mål även i slutperioden och var med drygt tio minuter kvar uppe i en ny tremålsledning. Men då fick även Frölunda till slut lite utdelning och med sex minuter kvar var det plötsligt bara ett mål som skiljde.

Leksandsmålvakten Janne Juvonen tvingades till ett par svettiga räddningar när Frölunda låg på för en kvittering i slutminuterna – men Leksand lyckades hålla undan till ännu en bortaseger.