Mattias Ritola bröt en sju matcher lång poängtorka när Leksand vann med 3–1 mot AIK. Arkivbild.

Leksands målknock avgjorde mot AIK

Leksand vann tungviktsmatchen i hockeyallsvenskan mot AIK med 3–1 inför ett fullsatt Hovet. Två mål inom loppet av 26 sekunder i mittperioden blev avgörande för gästerna.

|

I spel i numerärt överläge skickade Olle Alsing pucken på mål. Tobias Forsberg skymde AIK-målvakten Linus Lundin, som inte hann reagera i tid och 1–0 var ett faktum.

Bara sekunder senare stod det 2–0. Ett omdiskuterat mål.

Daniel Bertov smög upp från sin backposition till den ena stolpen och dubblade ledningen på en lång passning från Mattias Ritola, som spräckte en sju matcher lång poängsvacka. 2–0-målet föranleddes av vad båda C More-experterna, Harald Lückner och Johan Tornberg, beskrev som en "solklar" utvisning när Alex Friesen crosscheckade en motståndare och gav Ritola fri lejd.

Knappt tre minuter från slutet reducerade AIK:s Jesper Frödén med en styrning. I jakten på en kvittering tog AIK ut målvakten men Leksands Martin Karlsson satte 3–1 i tom bur.

De drygt 8000 åskådarna på Hovet fick inför matchen se en tröjceremoni för AIK-legendaren Leif Holmgren, som gjorde 14 säsonger för klubben och vann bland annat två SM-guld. Nummer 18 blev den femte AIK-tröjan att hissas i taket.

Pantern vände 0–1 till seger med 2–1 mot Modo efter två mål på två minuter i slutet av matchen. Tobias Ekberg avgjorde med 39 sekunder kvar.

Övriga resultat: Södertälje-Vita Hästen 4–3 efter straffar, Tingsryd-Björklöven 6–3 och Almtuna-Troja 3–2.