Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ishockeyspelaren Jakob Lilja i samband med rättegången i Malmö tingsrätt. Arkivbild.

Lilja lägger fram ny bevisning i HD

Ishockeyspelaren Jakob Lilja hoppas bli frikänd från misshandel i Högsta domstolen genom ny bevisning. Ett videoklipp på "värre händelser" kommer att visas i högsta instans.

Försvaret har klippt ihop ett tio minuter långt videoklipp som Högsta domstolen (HD) kommer att få titta på under onsdagens förhandling. Förutom en filmsekvens på den dåvarande Röglespelaren Jakob Liljas crosschecking i nacken på Malmöbacken Jens Olsson kommer rätten att få se andra liknande händelser från SHL de senaste åren.

- Just för att ge Högsta domstolen möjligheten att se hur spelets idé har utformats i modern svensk ishockey och hur spelet går till i SHL. Det finns flera händelser som är värre och som inte har gått vidare till någon dubbelbestraffning utan enbart stannat vid straff från Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd, säger försvarsadvokat Mats Tornéus till TT.

Frikänd eller mildare straff

I september i fjol fastställde hovrätten domen från tingsrätten om misshandel av normalgraden till villkorlig dom och dagsböter för händelsen i det allsvenska Skånederbyt den 5 mars 2015. I mars i år kom beskedet att HD beviljar prövningstillstånd.

- Vi har goda förhoppningar om att Jakob blir frikänd eller åtminstone får ett mildare straff, säger Tornéus.

Jämfört med förhandlingarna i övriga instanser vill försvaret även förtydliga för HD vad ishockeyns regelverk säger om regelbrottet interference.

- Att man hindrar en motståndare från att avancera framåt i banan. Just det Jens Olsson gör i det första skeendet av händelsen, säger advokaten.

Bytt till Djurgården

Hockeyförbundets disciplinnämnd dömde Lilja till tio matchers avstängning för händelsen. Fyra av matcherna omvandlades till böter på 12 000 kronor.

- Nu är frågan om det ska bli en bestraffning i allmän domstol för samma händelse och det är kanske också något Högsta domstolen är intresserad av att reda ut och ge vägledande uttalanden om för framtida rättstillämpning, säger Mats Tornéus.

Jakob Lilja har under rättsprocessen spelat för Linköping, men kommer nästa säsong att spela för SHL-konkurrenten Djurgården.