Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Lilja i Malmö tingsrätt, som dömde den dåvarande Röglespelaren för misshandel under en pågående ishockeymatch i allsvenskan. Nu har hovrätten fastställt domen utan ändringar. Arkivbild.

Liljafallet: "Av stor vikt om HD tar upp det"

Ishockeyspelaren Jakob Lilja använde inte sitt våld i linje med vad spelet går ut på. Därför dömer även hovrätten 24-åringen för misshandel av en motståndare.

I mars dömde tingsrätten Jakob Lilja för misshandel av normalgraden till villkorlig dom och dagsböter efter att den dåvarande Rögleforwarden crosscheckat Malmöbacken Jens Olsson i nacken under en allsvensk ishockeymatch den 5 mars 2015. Nu har hovrätten fastslagit domen.

- Han måste nu ta ett beslut om han vill driva den här processen vidare till högsta instans för att ha möjligheten att få prövningstillstånd och bli frikänd helt och hållet, säger försvarsadvokaten Mats Tornéus.

Tornéus bedömer att det finns goda chanser till att Högsta domstolen (HD) tar upp fallet.

- Särskilt eftersom det saknas relevant rättspraxis vad gäller idrottsrelaterade händelser. Det är ju en händelse som sker under en pågående ishockeymatch på elitnivå och då är det naturligtvis intressant att veta var gränsen går. Hur mycket våld får man använda för att det inte ska gå till allmän domstol och leda till straffansvar?

Del av spelets idé

Frågan hovrätten ställde sig är om Jakob Lilja, som sedan hösten 2015 spelar för SHL-klubben Linköping, kunde frias från ansvar på grund av något som kallas social adekvans. Det innebär att ett straff kan "kollidera med andra intressen som bör ges företräde". I det aktuella fallet handlar "intresset" om att hockeyspelare ska kunna utöva sin sport utan att vara rädda för att hamna i allmän domstol.

- Syftet är ju inte att skada eller ge smärta till motståndaren utan det handlar om att jaga ifatt pucken under pågående spelmoment och motståndaren ställer sig i vägen. Det är en del av spelets idé och inom läran för social adekvans borde det finnas möjlighet att fria och därmed få prövningstillstånd, säger Tornéus.

Hovrätten anser dock att Liljas våld inte begicks för "något som är i linje med det spelet går ut på" och dömer honom därför för misshandel.

- Det skickar ett väldigt tydligt budskap till alla våra spelare att tänka till en extra gång och visa varandra respekt på banan, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

- Vi inom idrotten och ishockeyn har ju att förhålla oss till domstolen. Samhällets regler gäller ju ytterst. Ishockeybanan är ingen fristad, fortsätter Larsson.

Var går gränsen?

Förbundet ska analysera domen, men tror inte att domstolar i landet nu kommer att få mängder av hockeyrelaterade fall på sina bord. Larsson framhåller att ishockey har ett "i stora delar väl fungerande bestraffningssystem" med disciplinnämnden, men att det aktuella fallet lyfter frågan om var gränsen går för vad idrotten själv kan bestraffa en spelare för.

- Nu när domstolen fäller spelaren har man gått över den gränsen. För oss inom idrotten och hockeyn är det oerhört viktigt att veta var den gränsen går, säger Anders Larsson.