Målvakten Hedvig Lindahl, här på spelarhotellet utanför Arnhem, blir en nyckel om Sverige ska lyckas i EM i Nederländerna. "Det är troligtvis mitt sistas EM. Jag tror inte att jag hänger med om fyra år igen."
Målvakten Hedvig Lindahl, här på spelarhotellet utanför Arnhem, blir en nyckel om Sverige ska lyckas i EM i Nederländerna. "Det är troligtvis mitt sistas EM. Jag tror inte att jag hänger med om fyra år igen."

Lindahl har blivit landslagets trygghet

Från minnesluckor, stress och tvivel till landslagets tryggaste punkt. Hedvig Lindahl är nyckeln till svensk framgång i EM, och möter förväntningarna med ro.

ANNONS
|

"Sverige kommer aldrig att vinna en turnering med Lindahl mellan stolparna".

"Jag har svårt att se Hedvig Lindahls storhet."

"Är det läge att byta förstamålvakt?"

Under OS-året 2012 var det ingen rolig läsning i tidningarna för Hedvig Lindahl. Hon var ifrågasatt och kritiserad, och själv var hon så stressad att hon fortfarande har minnesluckor från vissa matcher.

Andra halvlek

Samma år drog hon av korsbandet, och fick se sig bli av med startplatsen till hemma-EM 2013. Men skadan skulle visa sig vara av godo i det långa loppet. Lindahl beskriver det som första och andra halvlek av karriären.

- Jag gjorde alltid folk besvikna. Men så kom jag till en punkt där det bara "poff", och så föll allt... men sedan var det okej ändå, säger Hedvig Lindahl.

ANNONS

När TT träffar Lindahl på spelarhotellet utanför Arnhem är det svårt att föreställa sig henne stressad. Ingen i det svenska fotbollslandslaget har en mer tillbakalutad och avslappnad stil. Och det gäller även på planen. Hon jagar inte upp sig eftersom hon helt enkelt inte längre ser någon anledning till att göra det.

- Jag har haft jätteförväntningar på mig under hela min karriär. Och innan jag levde upp till dem så levde jag med en stress med att jag inte fick misslyckas. Den stressen finns inte längre. Det är skit samma, säger Chelseamålvakten inför EM-premiären mot Tyskland.

Topp fyra i världen

Nu är det längesedan som det diskuterades vem som ska vara landslagets förstamålvakt. Hedvig Lindahl är självskriven.

- Hon är ju en av de bästa i världen, topp fyra skulle jag tippa. Och hon har kvaliteter som nästan ingen målvakt har längre, nu när Hope Solo är borta. Framför allt gäller det luftspelet och anfallsspelet, säger landslagets målvaktstränare Mikael Olsson.

ANNONS

När TT frågar samtliga allsvenska tränare vem som blir Sveriges viktigaste spelare i EM landar de flesta rösterna på Lindahl. Mikael Olsson är inte förvånad.

- Hon betyder väldigt, väldigt mycket. Framför allt med den tryggheten som hon utstrålar, och så som hon agerade i OS. Att vara trygg i sig själv och känna att alla andra litar på en, det gör att man själv blir bättre och lugnare. En nervös målvakt som missar lite är inte bra att ha.

Nervositet verkar inte bekomma Hedvig Lindahl nuförtiden. Trots en inte optimal uppladdning till EM – under våren har hon blivit mamma för andra gången och också störts av en fingerskada – är hon beredd på att många ser henne som en av lagets viktigaste spelare.

Gör sitt sista EM

Hon hoppas kunna sprida sitt lugn till de mindre rutinerade lagkamraterna, men känner ingen press att prestera.

- Det blir ju inte något som jag känner att jag måste leva upp till. Det är inte så att om jag inte gör det så faller allt. Så är det inte. Inget faller, jag står stark på den här jorden ändå. Det blir som det blir, och om jag litar på att jag har kvar den känslan när jag går in i matchen så brukar det bli bra, säger Hedvig Lindahl.

ANNONS

Det här blir hennes sista Europamästerskap, det känner hon sig ganska säker på. Hon siktar eventuellt på ett VM till (2019 i Frankrike), men inte längre än så.

Hennes känsla inför sitt sista EM är, inte överraskande, avslappnad:

- Jag känner att jag spelar väldigt lugnt. I många, många år spelade jag med så mycket tankar i huvudet, jag var så stressad i stora mästerskap och matcher. Det där finns liksom inte hos mig nu.

Arnhem, TT:s utsända
Fakta: Så svarade tränarna

Frågan som TT ställde till samtliga tränare i damallsvenskan:

Vem blir Sveriges viktigaste spelare?

Martin Skogman, Kif Örebro:

- Jag tror väl att vi behöver göra mål, så det blir Schelin eller Rolfö om det är dem som de väljer att spela med.

Olof Unogård, Hammarby:

- Caroline Seger. Hon har visat i många kvalmatcher att hon är väldigt central för att Sveriges spel ska fungera, vilket i sig är lite bekymmersamt med tanke på hur lite speltid hon har fått i klubblaget. Men jag tror att hon blir lika central nu.

Stefan Rehn, Göteborg:

- Laget. Alla måste lyckas. Visst, vissa måste kanske kliva fram och ta ett större ansvar, men lyckas inte laget så blir det svårt.

Jonas Björkgren, Kvarnsveden:

- Lindahl. Oavsett mästerskap, eller om det är damer eller herrar, så tror jag att målvakten måste ta mer än vad man ska.

Elísabet Gunnarsdóttir, Kristianstad:

- Hedvig Lindahl. Hedvig toppar sin karriär nu, är i superform och i mästerskap kan det bli straffar och allt möjligt och då är hon riktigt bra.

Thomas Mårtensson, Vittsjö:

- Nilla Fischer. Trygg och säker näst sista utpost.

Joel Riddez, Djurgården:

- Jag skulle nog säga Hedvig Lindahl. Hon har varit bra i mästerskap nu på slutet och att vara stabil där kan räcka långt.

Sven Sjunnesson, Limhamn Bunkeflo:

- Hedvig Lindahl. Och så någon målskytt, men den hittar jag inte.

Stellan Carlsson, Piteå:

- Jag tror inte att det handlar om det utan om att laget tillsammans ska fungera, det tycker jag att man har sett tidigare när det har gått bra.

Viktor Eriksson, Eskilstuna United:

- Caroline Seger. Jag tror att hon blir den viktiga länken mellan backlinjen och forwards, och jag tror att anfallet kommer att bli en väldigt viktig nyckel.

Jack Majgaard Jensen, Rosengård:

- Lotta Schelin blir viktig.

Kim Björkegren, Linköping:

- Jag tror att ju längre de går desto viktigare blir målvakten, och det lär ju vara Hedvig Lindahl som står. Sedan måste de ha någon målskytt, men det kanske inte är någon enskild.

Fakta: Hedvig Lindahl

Född: den 29 april 1983 (34 år).

Klubb: Chelsea.

Landskamper: 138 A, 12 U23, 7 U19, 6 U17.

Tidigare mästerskap: 3 EM-slutspel (2005, 2009, 2013), 4 VM (2003, 2007, 2011, 2015) och 4 OS (2004, 2008, 2012, 2016).

Hilda Carlén

ANNONS