Hedvig Lindahl vill inte fastna på vägbulan, som hon kallar kvartsfinalen mot Nederländerna för.
Hedvig Lindahl vill inte fastna på vägbulan, som hon kallar kvartsfinalen mot Nederländerna för.

Lindahl: Kvarten som en vägbula man vill över

Sverige har chansen att nå semifinal i ett EM-slutspel för nionde gången. Sedan är allting möjligt.

ANNONS
|

Lindahl ser fram emot kvartsfinalen mot hemmanationen Nederländerna, som spelas inför ett fullsatt (12500) Stadion De Vijverberg i Doetinchem.

- Jag ser framför mig att vi kommer ut till ett orange folkhav, men jag hoppas att det kommer att finnas många gula tröjor också, säger hon.

- Det kommer att dåna under åtminstone en av nationalsångerna och nerverna kommer att vara påtagliga. Men det ska bli roligt, en folkfest.

ANNONS

Lindahl säger att hon kommit så långt i karriären och har en stor erfarenhet av avgörande mästerskapsmatcher, att hon kan lyftas av atmosfären – oavsett vilka publiken hejar på.

- Jag kommer personligen att njuta av atmosfären. Erfarenheten av såna matcher, exempelvis när vi mötte Brasilien på Maracanã och andra, har gett oss en plattform för att hålla oss lugna, säger hon.

- Jag tror att laget som håller sig kyligast längst kommer att vinna.

Kvarten kritisk punkt

Nederländerna har imponerat under EM och kommer fyllda av självförtroende efter tre raka segrar i gruppspelet. Men Sverige litar till rutinen för att komma vidare i EM-slutspelet.

Lindahl anser att kvartsfinalen i ett slutspel är den kritiska punkten.

- Det är som en vägbula som vore skönt att komma över, kommer man förbi kvarten infinner sig ett lugn och inspiration och så vet man inte vad som kan hända, säger Lindahl.

ANNONS

- Det skulle betyda oerhört mycket om vi kunde gå vidare. Man spelar ju för att vinna, och det betyder något extra eftersom det är Pias sista turnering.

Har gjort jobbet

I OS avgjordes både kvartsfinalen mot USA och semifinalen mot Brasilien på straffar. Hedvig Lindahl, som var mycket bra under straffläggningarna i OS, är redo om det skulle bli straffar ännu en gång.

- Jag har planerat för straffar. Det gäller att ha gjort jobbet, att ha läst in sig på eventuella straffskyttar. Och så vara förberedd fysiskt, att ha ätit och sovit bra så man orkar hålla fokus.

Arnhem, TT:s utsända
Fakta: Tidigare möten

Sverige och Nederländerna har mötts 19 gånger tidigare. Sverige har vunnit tio matcher, lagen har spelat fyra oavgjorda matcher och Nederländerna har vunnit fem gånger.

Senast de möttes, i Algarve Cup i våras, vann Nederländerna med 1–0. De möttes också i den avgörande OS-kvalmatchen i fjol, då det blev 1–1 och tog Sverige till OS på Nederländernas bekostnad.

ANNONS