Linnea Samuelsson, 19, erbjöds tränarjobb av Elfsborg: ”Chockerande”

Den lokala fotbollsprofilen Linnea Samuelssons hjärta bultar för IF Elfsborg och varje morgon vaknar hon bredvid klubbikonen Anders Svensson. I våras fick hon dessutom ett jobberbjudande från sitt stora favoritlag.
– Det var nästan lite chockerande, men otroligt kul att en så stor klubb hörde av sig till mig, säger hon.

ANNONS
|

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten Mixade zonen. Lyssna på podden på följande plattformar eller i spelaren ovan för att ta del av hela intervjun.

Spotify | Apple | Acast

När Linnea Samuelsson var sex år och besökte Borås djurpark fick hon syn på en annons. På skylten stod det att IF Elfsborgs herrlag skulle spela hemmamatch i allsvenskan samma kväll. Hon frågade sin mormor Iréne Eriksson, som bor i staden, lite snällt om de kunde åka dit och titta.

Sedan den dagen har både Linnea Samuelsson och hennes mormor varit stora Elfsborgssupportrar och haft årskort på Borås arenas ståplatsläktare.

– Jag tycker att det är otroligt kul att titta på fotboll och att känna stämningen på en sådan arena … det blir en gemenskap även om jag inte känner en enda person på läktaren. Det är svinkul, säger Linnea Samuelsson, som för sportpubliken är känd som målvakt i bland annat IK Rössö och som fotbollsdomare i Bohuslän.

ANNONS

”Fin utsikt”

Och Samuelssons passion för Elfsborg har satt sina avtryck i vardagen. Exempelvis vaknar hon varje morgon hemma i Uddevalla bredvid den stora klubbprofilen Anders Svensson.

– Ja, haha. Det är en fin utsikt. För något år sedan fick jag en stor vepa med Anders Svensson på som sträcker sig från golv till tak. Den är signerad av Anders och den har jag haft hängande på väggen sedan dess.

Vepan är signerad med orden: ”Kämpa på med fotbollen Linnea. Kram Anders”.

– Han är en av mina största förebilder. Att han mellan alla sina uppdrag har suttit sig ner och skrivit så till mig … det är stort.

Vid några tillfällen har Linnea Samuelsson dessutom haft äran att träffa sin stora idol.

– Jag har bland annat träffat honom på Uddevalla idrottsgala. Jag blev som en fnittrig unge på nytt och visste inte riktigt vad jag skulle säga. För honom är jag bara en liten främling, men han vet ju inte att jag tittar på honom varje dag, haha.

Hon fortsätter:

– Jag gillar att han är en så stor profil, men att man ändå får följa hans vardagsliv på ett nära sätt på sociala medier. Han har all rätt i världen att ha världens hybris, men ändå är han lugn och jordnära.

ANNONS

Stormade planen

Det största minnet med IF Elfsborg är från 2012 när klubben vann sitt senaste SM-guld.

– Det var otroligt mäktigt att vara på plats. Det var helt knökat på arenan och vi stod som packade sillar på ståplatsläktaren och när det stod klart att vi hade vunnit stormade jag (och tusentals andra) planen.

– Då var det fullt ös in från läktaren. Då var det som att alla supportrar känt varandra hur länge som helst och att vi kände en stor glädje tillsammans trots att vi aldrig träffats tidigare. Det var en otrolig känsla som jag gärna skulle vilja uppleva igen.

Oväntat samtal

För ett par månader sedan trodde inte Linnea Samuelsson sina öron. Hennes favoritklubb, IF Elfsborg, hörde av sig och ville att hon skulle få en central roll som tränare i klubbens flickakademi.

Linnea Samuelsson, som både är målvakt och domare i fotboll, blev överväldigad.

– Varför skulle de ringa till mig? Det finns väl massa tränare nere i Borås eller andra fotbollsprofiler som kunde ta det uppdraget, men ändå så ringer de till mig. Det var jättesmickrande och bara kul.

För ungefär en månad sedan åkte hon ner till Borås och träffade klubben.

– Det var nervöst, men väldigt kul. Det märktes att det är en väldigt proffsig förening. Vi gick igenom lite olika presentationer och värdegrunder. Jag såg att de har byggt upp någonting med spelare från unga åldrar som kommer att bli otroligt bra på sikt.

ANNONS

Men tajmingen i livet var inte helt rätt och hon bestämde sig för att tacka nej.

– Det var ett jättefint erbjudande, men det passar inte mig just nu. Jag hade gärna sagt ja om två eller tre år. Jag har precis gått ur gymnasiet, köpt lägenhet, spelar fotboll i Skoftebyn och klättrar på domarstegen i Bohuslän. Jag kände mig inte redo att offra allt det.

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten Mixade zonen. Lyssna på podden på följande plattformar eller i spelaren ovan för att ta del av hela intervjun.

Spotify | Apple | Acast

ANNONS