Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Antidopningsexperten Arne Ljungqvist vill inte spekulera i vad IOK beslutar. Däremot tror han att det Schmidkommisionen kommer fram till blir avgörande för IOK:s agerande. Arkivbild.

Ljungqvist: "Schmidrapporten blir avgörande"

Rysslands OS-öde väntas avgöras och avslöjas imorgon. Arne Ljunqvist tror att den så kallade Schmidtrapporten blir avgörande.

Under tisdagen väntas IOK, internationella olympiska kommittén, ta beslut i frågan huruvida Ryssland som nation ska stängas av från kommande vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

- Det är klart att de kommer ge hårdast kännbara bestraffning de ser möjlig att genomföra, skulle jag tippa. Men det är meningslöst för mig att spekulera i vad det kan innebära, säger antidopningsexperten och professorn Arne Ljungqvist till TT.

- IOK har ju press på sig med alla synpunkter som kommit från olika håll. Folk känner sig, av goda skäl, upprörda. Då får man se hur IOK hanterar det. De måste hantera det på ett sätt så det håller juridiskt. Att man inte tar ett beslut som ryssarna går till CAS (Idrottens skiljedomstol) med och sedan vinner. Det vore förfärligt.

"Blir avgörande"

Oavsett hur beslutet kommer se ut så tror Arne Ljungqvist att den så kallade Schmidrapporten kommer att bli avgörande för hur IOK väljer att agera. Medan Oswaldkommissionen fokuserat på de enskilda idrottarna har Schmidkommissionen till uppgift att reda ut helheten.

- Den rapporten ska analysera huruvida det finns en konspiration och hur den ser ut. Den vet vi ännu inte vad den innehåller. Men vad den innehåller blir avgörande.

För nästan exakt ett år sedan, när den andra delen av McLaren-rapporten nådde allmänheten, så sade Ljungqvist att mycket arbete krävdes i Ryssland för att få bukt med problemen.

Ett arbete som ännu inte verkar ha gjorts.

I internationella friidrottsförbundets, IAAF, egna, pågående, utredning som ska avgöra huruvida man ska ta tillbaka Ryssland som medlemsnation har man ännu inte hittat skäl till att låta Ryssland återfå sin status, enligt Ljungqvist.

"Det sade jag för nio år sedan"

- Då handlar det framför allt om att man fortfarande förnekar att man konspirerat i det här sammanhanget som McLaren-rapporten pekat på. Att erkänna var ett krav från Wada bland annat. Men man förnekar fortfarande och det kopplar ju också till Schmidrapporten.

Under fredagen skrev bland annat DN utifrån ett vittnesmål från "visselblåsaren" Grigorij Rodtjenkov som de tagit del av, att den systematiska dopningen pågått långt innan McLaren-rapporten och OS i Sotji 2014.

Arne Ljunqvist var inte direkt överraskad.

- Det sade ju jag för nio år sedan under Peking-OS innan friidrotten skulle dra igång. 2009 hände samma sak i skidskytte-VM. Ordföranden i internationella skidskytteförbundet sade samma sak som jag då. Det här har synts en längre tid.