Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lokal förankring ett måste för att stärka intresset

Vinna eller försvinna? Det är frågan för Munkedals BTK som ska försöka kvala sig kvar i superettan i pingis i helgen. Blir det degradering tror jag det dröjer länge innan vi får se Munkedal i superettan igen. Att spela i division 1 är inte lika lukrativt och det kommer att bli mycket svårare att locka spelare till klubben.

Jag är lika fascinerad år efter år över det arbete Benny Johansson och hans kamrater i Munkedals BTK lägger ner för att hålla ett lag av klass på orten. Det är imponerande att gång på gång lyckas samla i hop ett slagkraftigt lag som håller i toppen av superettan. För ett par år sedan vann laget serien men valde att inte ta klivet upp. Det fungerade nämligen inte att spela seriematcher i mitt i veckan. Spelarna kommer från olika håll och spelar också i regel för andra klubbar i andra länder samtidigt. Då blir det svårt att komma loss hur ofta som helst. Som om Zlatan skulle spela för Malmö FF i allsvenskan och Manchester United i Champions League. I fotboll skulle det inte fungera. Bordtennis är en av de sporter där det faktiskt fungerar - och har blivit vardag.

 

Jag tycker det finns stora nackdelar med upplägget. Att inte veta från match till match vilket lag som kommer till start fungerar inte i längden. Kontinuitet är viktigt i vilken sport det än gäller. Nog för att exempelvis fotbollsklubbarna också värvar spelare från annat håll, men i regel finns det några spelare som ändå står för kontinuitet och lokal förankring. Just nu är det dåligt med den varan i Munkedals BTK. Det är bara Jimmy Ojakangas som är en egen produkt, men han bor inte på orten. Skador har stört i år liksom det faktum att spelare inte kommit loss på grund av spel med andra klubbar. I takt med att framgångarna uteblir minskar också intresset. Det är viktigt att det finns lokal förankring för att locka publik och skapa förebilder för de yngre talangerna. Vi har sett flera exempel på pingisklubbar i området som köpt ihop ett lag och legat i toppen ett tag. Både Ärtemark och Dalen jobbade på det sättet, men har nu inga elitlag alls. Munkedal slåss för sin överlevnad på den nivån. Frågan är hur länge det håller?

 

***

 

Ett annat lag som kvalar i helgen är Kroppskulturs herrar. Seger i första matchen gör att utgångsläget är gott inför helgens retur mot HP Skövde 90. Oavsett hur det går krävs också där en rejäl utvärdering av säsongen för att försöka utreda vad som gick fel. Kropps herrar är ett lag för ettan, men även där krävs kontinuitet för att bli stabila. Inte minst på tränarfronten. Lägstanivån måste höjas för att undvika alla de bottennapp som blir så ödesdigra år efter år. Jag tror potentialen finns.