Loppet som går – trots pandemin

Titta hit! Här är ett motionslopp som blir av. Med nya åtgärder kan tävlingen Icebug xperience genomföras i Sotenäs i höst.

ANNONS
|

Med den nuvarande begränsningen av folksamlingar har många motionslopp fått ställa in under 2020. Göteborgsvarvet, Strandjoggen, Lidingöloppet och så vidare.

Men alla tävlingar tvingas inte ta samma beslut. I början av september kommer det att genomföras ett lopp i Sotenäs. Arrangören anpassar sig efter gällande lagstiftning och har nu fått klartecken att starta.

Det handlar om Icebug xperience west coast trail som har bansträckningar kring Ramsvik, Hunnebostrand, Smögen, Kungshamn och Bohus-Malmön.

Ett coronaanpassat lopp

Förra året kom 800 deltagare till start men i år sätter arrangören ett tak på 300 i ett coronaanpassat tredagarslopp med tillstånd från Sotenäs kommun och Polismyndigheten.

– Mycket har redan sagts om det absurda i vilka sammanhang där 50-personersgränsen tillämpas. Det är förstås bra att det finns regler och riktlinjer, men i vårt fall innebär det att man ser en 25-kilometerssträcka med start och målområde som en arena och då blir det svårt att genomföra ett lopp. Men vi gav oss den på att genomföra det, säger David Ekelund, vd på Icebug i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Något positivt för folkhälsan”

I år ska loppet genomföras genom flera åtgärder, som att startfältet delas upp i flera små startgrupper om maximalt 50 personer. Dessutom har vätskestationer samt start- och målområden anpassats för att minska trängsel.

– Deltagarnas och våra funktionärers och anställdas säkerhet är naturligtvis det viktigaste. Förhoppningsvis kan det här visa andra att det faktiskt fortfarande går att arrangera lopp, för vi vet att loppdeltagande är en viktig träningsmorot för många. Det bli massor av mer logistik och högre kostnader för färre deltagare, men vi ville bidra med något positivt för folkhälsan, säger tävlingsledaren Jonas Svengård.

ANNONS