Luleås Niklas Olausson avgjorde den andra SM-kvartsfinalen borta mot Växjö med sitt 5–4-mål i förlängningen.

Luleås bortaskalp mot mästarlaget: "Viktig"

Regerande mästarlaget Växjö är illa ute i SM-kvartsfinalen mot Luleå. Efter en 5–4-seger efter förlängning på bortais leder norrbottningarna matchserien med 2–0 och har kopplat ett fast grepp om en semifinalplats.

|

Luleå fortsatte där laget slutade senast – med att göra mål på Växjö. 50 sekunder av matchen hann spelas innan Robin Kovacs förvaltade ett friläge på bästa sätt.

Men snart fick Växjö spela fem mot tre och Linus Fröbergs handledsskott betydde snabb kvittering.

Efter första pausvilan blev det hemmalagets tur att näta snabbt, även om man var sju sekunder långsammare jämfört med Luleå i första perioden.

"Stark vilja"

Hemmalagets lagkapten Liam Reddox gled över blålinjen och fick på en pärla till slagskott som via ena stolpen letade sig in. Men även i nästa pausvila infann sig med likaläge på resultattavlan. Robin Kovacs tog pucken ifrån Växjö i deras egen zon och satte sitt andra mål.

I den tredje perioden dröjde det hela 1.57 tills första målet kom. Brendan Shinnimin dök upp framför Luleåkassen och spelade in Växjös ledningspuck.

Och trenden fortsatte – ett lag tog ledningen och det andra utjämnade. Emil Larsson kvitterade till 3–3 och Luleås jakt på 15:e vinsten på de 16 senaste matcherna gick vidare.

- Vi har en stark vilja att vinna, säger Emil Larsson.

Växjös Dominik Bokk såg ut att grusa de planerna när han gjorde 4–3 med 3.15 kvar av den tredje perioden. Men föga förvånande kvitterade Luleå två minuter senare då Larsson gjorde sitt andra mål för dagen och tredje totalt i matchserien.

- Det är en styrka vi har, vi krigar på och ger oss aldrig.

- Jag sade det för mig själv inför slutspelet, jag visste att jag hade det i mig, säger Emil Larsson om sin hysteriska målform.

Olausson Luleås hjälte

Den fjärde perioden varade i knappt fem minuter. Då tog Niklas Olausson på sig rollen som Luleås matchvinnare och satte förra vårens SM-guldklubb i en knepig situation.

- Vi kan gå in i nästamatch med lite avslappnade axlar, men ändå ha fullt fokus, säger Emil Larsson om att ha en 2–0-ledning i matchserien i bäst av sju.

Växjös back Daniel Rahimi är trots allt vid gott mod.

- Jag tycker att vi gjorde en mycket bättre match i dag jämför med senast. Vi har ett fantastiskt läge till att göra något riktigt bra. Det är extremt små marginaler, vi tror på det vi håller på med, säger Rahimi och poängterar att han älskar att spela jämna och känslosamma slutspelsmatcher:

- Det är kul, man njuter av varenda sekund.