Luleå utökade den fina sviten.

Luleås svit lever – tack vare talangen

Luleås bortasvit blir bara mer och mer imponerande. Mot Skellefteå kom den åttonde segern i rad när norrbottningarna vann med 2–1 och befäste sin andraplats i SHL-tabellen.

|

Han gjorde också massor av nytta på andra sätt, vid sidan av de målgivande passningarna.

Sedan 19-årige Isac Lundeström kom tillbaka från Anaheims organisation har norrbottenslaget fått ytterligare en dimension i sitt spel.

- Tycker det är skönt att vara tillbaka, att landa lite och få fokusera på mitt spel. Det har gått bra överlag men jag har inte lyckats sätta dit den än, sade Lundeström, som på sina elva matcher sedan hemkomsten nu är uppe i fem poäng, samtliga assist.

För första gången på länge var det annars ombytta roller inför det prestigefyllda norrderbyt. I åratal har Skellefteå varit ett nummer större än rivalerna från Luleå men i år har det sett annorlunda ut.

Medan Luleå ångar på i toppen av serien har det varit desto mer upp och ner för Skellefteå.

Lundeström lysande

Gästerna tog också ledningen efter elva minuters spel. Målet var frukten av ett samarbete mellan Robin Kovacs och Isac Lundeström. Det var Kovacs som var sist på pucken sedan Lundeström bäddat med en läcker överlämning mitt i slottet. Skottet satt otagbart intill hemmakeepern Mantas Armalis vänstra stolpe.

2–0 till Luleå kom mitt i den andra perioden genom Emil Larsson. Även den gången kom målpassningen från Isac Lundeström, som var lysande matchen igenom.

Skellefteå fortsatte att anfalla men hade svårt att ta sig igenom norrbottningarnas starka försvar. Trafiken framför Luleås målvakt var också oftast obefintlig.

Men ändå var en reducering ytterst nära vid ett par tillfällen, båda gångerna var det Albin Lundin som besviken kunde dunka klubban i isen efteråt.

Första gången satte han pucken klockrent i stolpen. Andra gången låg den och dallrade på mållinjen bakom Lassinantti men vägrade att glida över strecket.

Till slut kom ändå målet som gav Skellefteå hopp om att kunna ta sig in i matchen.

Ericsson ut skadad

Drygt åtta minuter in i slutperioden kunde Oscar Möller lyfta in pucken till en reducering på passning från Joakim Lindström. Målet var Möllers 16:e och satte rejäl fart på hemmalaget som gav allt i jakten på en kvittering.

- Vi blir bättre och bättre under matchen men de är starka centralt. Sista tio gör vi match av det. Tycker att prestationen var bra men med ett sådant skottövertag ska vi göra fler mål, sade hemmatränaren Tommy Samuelsson.

Nu har Skellefteå åkt på tre raka förluster. Dessutom tvingades Jimmie Ericsson lämna isen med en skärskada i hälsenan. Enligt flera medieuppgifter missar stjärnan resten av säsongen.

Lämna isen för gott fick även backen Emil Djuse göra i slutet av den andra perioden. Djuse fick matchstraff efter en våldsam tackling på Luleås Erik Gustafsson.