Henrik Lundqvist i målet i måndags, i den andra matchen mot Carolina. Det som kan ha varit 38-åringens sista match i Rangerströjan. Arkivbild.
Henrik Lundqvist i målet i måndags, i den andra matchen mot Carolina. Det som kan ha varit 38-åringens sista match i Rangerströjan. Arkivbild. Bild: Frank Gunn/AP/TT

Lundqvists Rangers ute ur slutspelet. "Tomt"

Kungen av New York, Henrik Lundqvist, tvingades se på från bänken när hans Rangers besegrades av Carolina med 1–4. Därmed är laget utslaget och får inte spela åttondelsfinal i Stanley Cup. Samtidigt bröts Lundqvists svit på 129 raka slutspelsmatcher – och hans framtid i klubben är oviss.

ANNONS

Carolina blev det första laget att ta sig vidare från playoff till åttondelsfinal i årets specialutformade Stanley Cup-slutspel i ishockey. Tre raka segrar, i en matchserie i bäst av fem, mot New York Rangers banade vägen.

Rangers svenske centerstjärna Mika Zibanejad var besviken efter att hans lag blivit det första att slås ut.

– Vi jobbade hårt, försökte förbereda oss så gott vi kunde och ärligt talat så suger det bara att det är över. Det känns bara tomt just nu, jag har inte så mycket att säga, säger Mika Zibanejad enligt nhl.com.

Svenske veteranmålvakten Henrik Lundqvist fick chansen i de första två förlustmatcherna, 2–3 och 1–4. Men när Rangers var piskade att vinna för att ha en chans att ta sig vidare i slutspelet var den ryske förstemålvakten Igor Sjestjorkin, som saknats av skada eller sjukdom, tillbaka i den tredje matchen.

ANNONS

Sista matchen?

Sjestjorkin gjorde sitt bästa och Rangers höll ställningarna i början av matchen. Efter ett ledningsmål för New York-laget i den andra perioden var det dock ännu en gång Carolina som tog över. Ställningen 1–1 i den andra perioden förvandlades till slut till 1–4 för Rangers, när Carolina satte tre puckar i den tredje och avslutade perioden. Lundqvists såg samtidigt på med dystra ögon från bänken.

Förlusten kan ha ha inneburit ett definitivt slut för Rangersstjärnans era. Han har visserligen ett år kvar på kontraktet, men den gångna vintern – där 38-åringen under en period har varit tredjevalet – har startat spekulationer om att han kanske blir utköpt av klubben som de senaste säsongerna konsekvent föryngrat laget steg för steg.

Hyllades

På presskonferensen efteråt hyllades Lunqvist av lagkamraten Chris Kreider, som gjorde lagets enda mål i nattens match.

– Ett fulländat proffs. En otrolig människa, otrolig vinnarskalle, den typ av kille som man vill vara i skyttegraven med. Han vill vinna mer än någon jag någonsin har träffat. Det har varit en fantastisk ära och glädje att få lära känna honom som person och som lagkamrat. Jag har den största respekten för "Hank", säger Kreider med eftertryck.

Matchen innebar också slutet för Lundqvists hisnande svit på 129 slutspelsmatcher i Rangers mål. Svenskens slutspelssvit är enligt nhl.com den tredje längsta i NHL-historien för en målvakt som har spelat för ett och samma lag. Sviten sträcker sig tillbaka till den 26:e april 2006, då Lundqvist startade för Rangers mot New Jersey i kvartsfinalserien.

ANNONS

I den andra matchen i natt där playoff-lagen möttes för tredje gången tog Calgary ledningen mot Winnipeg med 2–1 i matcher, efter seger med 6–2. Både Elias Lindholm och Mikael Backlund stod för varsitt Calgary-mål. Båda noterades också för varsin assist, precis som Erik Gustafsson.

Susanna Persson Öste/TT

David Hjorter/TT

New York Rangers Mika Zibanejad, i blått, kunde inte leda sitt lag till seger i den tredje matchen mot Carolina och laget är utslaget i Stanley Cup-slutspelet.
New York Rangers Mika Zibanejad, i blått, kunde inte leda sitt lag till seger i den tredje matchen mot Carolina och laget är utslaget i Stanley Cup-slutspelet. Bild: Frank Gunn/AP/TT

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal, 1–1 i matcher

Carolina–New York Rangers, 3–0 (Carolina vidare, Rangers utslagna)

New York Islanders–Florida, 2–0

Toronto–Columbus, 1–1

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago, 1–1

Nashville–Arizona, 1–1

Vancouver–Minnesota, 1–1

Calgary–Winnipeg, 2–1

ANNONS