Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lysekil Women’s Match, VM i matchracing för damer 2019, pågår 5-10 augusti. På bilden syns Team Marie Björling Duell.  Bild: Lisa Barryd
Lysekil Women’s Match, VM i matchracing för damer 2019, pågår 5-10 augusti. På bilden syns Team Marie Björling Duell. Bild: Lisa Barryd

Lysekil gör sig redo för världseliten i segling

Sommarens VM-seglingar i Lysekil börjar närma sig med stormsteg. Med mindre än en månad kvar gör sig arrangörerna och de deltagande seglarna sig redo. För projektledaren Anna Holmdahl White blir det lite av ett speciellt år – då hon för första gången på tio år är med i startfältet.

Det var i samband med förra årets tävlingar som Internationella Seglarförbundet World Sailing beslutade att Lysekil Women’s Match skulle arrangera det officiella världsmästerskapet i matchracing 2019. Projektledaren Anna Holmdahl White var nöjd med beslutet.

– Det var stenhård konkurrens och att det blev Lysekil som fick det är fortfarande väldigt coolt. Jag tror att Lysekil är större internationellt än vad det är nationellt, säger hon. Det är många världsseglare som varit i Lysekil och tycker om att komma hit. Samtidigt som det är roligt för klubben, Lysekils Segelsällskap Gullmar, att arrangera ett VM.

LÄS MER: Lysekil Women´s Match blir VM 2019

För 2009 var senast som Lysekil stod som värd för ett VM i matchracing för damer. Det var samma år som Göteborgsseglaren Marie Björling Duells team seglade en final. Efter flera års frånvaro från internationell matchracing är hon och hennes team nu tillbaka i finrummet.

– Vi tänker inte att vi ska vinna VM nu en gång för alla. Det hade såklart varit fantastiskt med det är inte vår drivkraft. Vi är nöjda om vi seglar så bra vi kan varje dag. Det är ett otroligt tufft startfält och vi ska bara fokusera på vår prestation, säger Marie Björling Duell i ett pressmeddelande.

Teamet kvalade i Göteborg i våras, där de som bästa svenska lag vann en VM-biljett.

Att komma tillbaka till Lysekil är något Marie Björling Duell ser fram emot.

– Lysekil är alltid en speciell tävling även utan VM-status. Det är ett proffsigt arrangemang och en trevlig stämning på kvällarna med sociala aktiviteter med andra seglare och sponsorer. Det är också en fantastisk arena för att visa upp segling som idrott. Publiken kommer nära det som händer på havet och vi seglare känner verkligen trycket från klipporna, säger hon i samma pressmeddelande.

Team Marie Björling Duell med Elisabeth Nilsson, Anna Holmdahl White, Marie Björling Duell, Anna Nordlander och Jenny Axhede. Bild: Lisa Barryd
Team Marie Björling Duell med Elisabeth Nilsson, Anna Holmdahl White, Marie Björling Duell, Anna Nordlander och Jenny Axhede. Bild: Lisa Barryd

Hennes team består av Anna Nordlander, Jenny Axhede, Elisabeth Nilsson och även projektledaren för Lysekil Women’s Match: Anna Holmdahl White.

– Vi har seglat mycket tidigare och har erfarenhet av matchracing. När vi fick möjlighet att göra comeback i VM-kvalet tänkte vi att det vore roligt att försöka kvala sig vidare. Vi tränade på stenhårt och det resulterade i en biljett till VM, säger hon samtidigt som det är med en skräckblandad förtjusning som hon och resten av teamet ställer upp i Lysekil Women’s Match.

– Vi är väldigt ödmjuka när vi ser startfältet. Men vi ska såklart göra vårt bästa och ta till vara på vår erfarenhet. Det skulle dock bli en skräll om vi tog några av topplaceringarna i år.

Som projektansvarig har Anna Holmdahl White jobbat hårt i ett helt år med att få allting att fungera. Hon känner sig dock trygg att lämna över ansvaret när det väl är dags för tävling.

– Mina kollegor gör ett kanonjobb och jag litar på dem att de klarar det, så att jag kan fokusera på tävlingen. Det ska bli häftigt att se racet utifrån ett tävlingsperspektiv.

Den fjortonde upplagan av Lysekil Women’s Match pågår mellan den 5-10 augusti. Med endast tre veckor kvar påpekar Anna Holmdahl White att de ligger bra till i planeringen.

– Startfältet är klart, så rent tävlingsmässigt ligger vi i fas. Det som vi inte vet är hur det kommer att tas emot, publikmässigt. Kommer vi att få VM-känslan? Jag hoppas verkligen det.

Tävlingen inleds med en grundomgång där alla team möter varandra och de bästa går vidare till slutspel med kvartsfinaler och semifinaler. Finalen och bronsmatch seglas lördagen den 10 augusti.

LÄS MER: Klart – de gör upp om VM-titeln i Lysekil Women’s Match

Startlista Women’s Match Racing World Championship 2019

(Skeppare, ranking, nationalitet)

Pauline Courtois, 1, (FRA)

Anna Östling, 2, (SWE)

Trine Palludan, 3, (DEN)

Johanna Bergqvist, 4, (SWE)

Marinella Laaksonen, 5, (FIN)

Nicole Breault, 6, (USA)

Margot Vennin, 7, (FRA)

Alexa Bezel, 8, (SUI)

Lucy Macgregor, 11, (GBR) – Regerande Världsmästare

Renée Groeneveld, 14, (NED)

Claire Leroy, 15, (FRA)

Marie Björling, 22, (SWE)