Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Lysekils HK - från elit till plantskola

Inget damlag och ett herrlag som slutade sjua i division 3. De en gång fulla läktarna i Kronbergshallen är nästan helt tomma. Hur står det egentligen till med Lysekils handbollsklubb?

Det har gått drygt 20 år sedan Lysekils HK lämnade elitserien efter en resa som i många stycken liknar den som Ljungskile SK samtidigt gjorde på fotbollssidan. Makalösa 15 av 16 spelare i laget som tog det historiska klivet till elitserien var egna produkter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det skulle inte gå - men det gjorde det.

Det var en tid av idrottslig eufori som känns avlägsen, men på något sätt ändå närvarande i någon form. Utan den resultatmässigt bästa tiden i klubbens 76-åriga historia hade förmodligen utvecklingen sett annorlunda ut.

– Klart att vi lämnade ett speciellt arv efter oss, säger Patrik "Klacken" Claesson

Claesson var en av talangerna födda 1969 och en de spelare som var med hela resan, från avancemanget till division 11986 och till elitserien. Han följde även dåvarande tränaren Thomas Franzén på ett års utlandsspel i norska Stord innan han 2001 avslutade karriären. Han, och stora flertalet av spelarna från elittiden, är fortfarande bosatta i Lysekil. Claesson själv och några till av dem är eller har varit engagerade som ungdomstränare.

I dag minns han inte minst avancemanget till elitserien med stor glädje. Den avgörande bortasegern i Västerås, en fantastisk bussresa hem som slutade med nattlig kortege in i Lysekil och ett närmast sydländskt firande på torget dagen efter.

Nu är det en annan tid. Som på många andra platser i landet försvinner många unga för att studera och arbeta på annan ort.

Av bland annat den anledningen ligger nu damernas representationslag på is och herrarna spelar i division 3. Förr fanns A-lag, B-lag och farmarlag. I dag är det oklart om det finns något seniorlag till hösten.

Å andra sidan har Lysekils HK utvecklats till en blomstrande ungdomsförening. Nu är det pojkar födda 02 som har de största resultatmässiga framgångarna, men även årgång 06 noterade en fin framgång nyligen med en seger under Potatiscupen i Alingsås.

Resan till den cupen är också en årlig tradition som visar på föreningens ungdomsverksamhet. Hela fyra bussar med spelare och ledare reste iväg, spelade och bodde tillsammans.

– Totalt är vi närmare 350 medlemmar och 240 aktiva och det är mycket i en så liten kommun, säger Janne "Gummi" Andersson, kanslisten som kom till klubben för 30 år sedan och ledde klubbens första kliv mot eliten.

Ur verksamheten fortsätter det också att komma nya talanger. Adam Nyfjäll och Joakim Patriksson är två produkter som gör succé i danska respektive norska ligorna - och nu är nya talanger på väg till handbollsgymnasium i Alingsås.

– Förhoppningen är att de i framtiden kommer hem och delar med sig av sin kunskap och erfarenhet, säger Andersson.

Men även om nya elitspelare är en effekt av bra verksamhet är det inte det övergripande målet.

– Det viktigaste är att det ska vara roligt och enkelt att spela handboll så länge som möjligt. Samtidigt vill vi att tiden klubben ska betyda mer än bara handboll, säger nye ordföranden Johan Dahlberg, själv handbollsfostrad i LHK:s ungdomslag och nu tillbaka i föreningen efter några år.

Klubben satsar också målmedvetet på att bygga starka organisationer runt varje lag för att inte bränna ut ledare och för att engagera föräldrar i verksamheten.

Så hur står det egentligen till med Lysekils HK?

Ganska bra får man nog säga.