Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Festen fortsätter. Nu har Lysekil womens match försäkrat sig om fortsatta tävlingar minst till och med 2019.

Lysekilsfesten lever vidare

Stortävlingen Lysekil womens match har säkrats för de närmast tre åren.

– Vi förlänger det nuvarande samarbetet med Preem som är en förutsättning för tävlingen och det var en självklarhet för båda parter att förlänga samarbetet. Utan stödet hade vi inte kunnat bygga tävlingen som vi gjort. Det finns faktiskt inte någon annan som hade kunnat göra det på samma sätt även om vi har fler lokala aktörer som också bidrar på ett värdefullt sätt

– Vi har investerat mycket tid och kraft på att bygga detta. Nu har vi utmärkta möjligheter att arbeta långsiktigt och fortsätta att stärka evenemanget ytterligare, säger tävlingens initiativtagare och projektledare Anna Holmdahl White till Bohusläningen.

Samtidigt har kommande års tävling spikats till vecka 32, 7-12 augusti.

Drivmedelsbolaget Preem, med raffinaderiet i Lysekil, har var varit med som huvudsponsor sedan starten 2004. De är också nöjda med det nya avtalet.

– Vi känner oss stolta över att fortsatt vara delaktiga i världens största matchracingsegling för damer som kombinerar både glädje och affärsnytta. Vi vill vara en aktiv part i Lysekils utveckling och vårt engagemang i detta är ett av våra sätt att ge något tillbaka till samhället säger Petter Holland, företagets vd och koncernchef.

Evenemanget är norra Bohusläns största återkommande idrottsevenemang och en familjefest på sensommaren med konserter och aktivitetsområde i samband med tävlingarna.

– Vi vill ge de deltagande seglarna bästa tänka bara förutsättningar samtidigt som vi kombinerar med ett gediget utbud för alla på land, säger Anna Holmdahl White.

Framgången i Sverige medverkade till att andra tävlingar startades vilket 2013 i sin tur ledde till Womens international match racing series, WIM, Många av världens främsta besättningar betraktar dock besöket på den svenska väskusten som en höjdpunkt, enligt Holmdahl White.

– De älskar att segla i Lysekil, säger hon.

En som skriver under på det är den svenska matchracingstjärnan Anna Östling som med tre delsegrar vann touren i år. Segern i Lysekil i somras var Östlings första och den första svenska på många år.

– Att få vinna på våra hemmavatten och inför all publik som hejade på oss, det var en helt magisk känsla. Något av det coolaste jag varit med om i en kappseglingsbåt, säger Östling som bara var 20 år när hon för första gången deltog i Lysekil, då via ett wild card.

Tolv år senare har hon hunnit med deltagande i OS, dubbla VM-guld, vinst i WIM Series och nominering till såväl Jerringpriset som Idrottsgalan.

– Det är så det ska vara. Vi ska locka såväl toppseglare som unga och lovande rookies att fortsätta utvecklas, säger Holmdahl White. Hon berättar också att arrangörerna planerar för en ny båttyp till sommarens tävlingar och en fortsatt utveckling av livesändningarna för såväl publik på plats som seglingsintresserade över hela världen.