Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tabitha Gichia vann damklassen i Göteborgsvarvet efter en mäktig slutspurt.

Mäktig slutspurt gav seger i Göteborgsvarvet

Loppet såg nästan kört ut. Men Tabitha Gichias sista kilometer gav henne segern i Göteborgsvarvet. På herrsidan tog Shadrack Kimining sin andra raka seger i halvmaran.

Cynthia Jerop gick ut hårt på den drygt 21 kilometer långa banan genom Göteborg. Det såg också i nästan 21 kilometer ut att räcka till segern för kenyanskan.

Men Tabitha Gichia hade gott om krafter kvar och plockade i sista stund fram en mäktig slutspurt, i kapp och förbi sin landsmaninna till seger på 1.08.18.

- Det är en stor tävling för mig, jag trodde inte att jag skulle kunna vinna eller ens komma på topp tio, säger Gichia.

- Men jag hade bestämt mig för att springa mitt eget lopp och efter 20 kilometer bestämde jag mig för att trycka på.

Jerop slutade tvåa, åtta sekunder bakom.

Guld till Fougberg...

Bakom toppkandidaterna blev det som väntat också en kamp om SM-guldet mellan Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm.

Det var jämnt i omkring 13 kilometer, men sedan flöt Fougberg iväg och tog SM-guldet som sjua totalt, drygt en minut före Lindholm på åttondeplatsen

- Det är magiskt att få ta hem det här inne på Slottsskogsvallen där jag har sprungit i så många år, säger Fougberg.

Även på herrsidan blev det en duell mellan främst två löpare, där fjolårsvinnaren Shadrack Kimining visade sig vara den starkaste. Kenyanen satte in sitt ryck på nästan samma ställe som i fjol och vann den 40:e upplagan av halvmaran på 1.00.38, medan landsmannen Jarius Birech fick nöja sig med andraplatsen.

...och till Fsiha

Spårvägenlöparen Robel Fsiha var bra med i ungefär en mil. Men svensken och flera andra tappade tätkontakten när Kimining satte fart. Robel Fsiha, som var bäste europé i terräng-VM i slutet av mars, fick till slut nöja sig med elfteplatsen – och ett SM-guld.

- Jag är nöjd, lite trött. Det var lite för snabbt för mig, säger Fsiha, som nu satsar på att ta en VM-plats på 5 000 och 10 000 meter.

- Ja, jag hoppas få tävla på VM. Men då måste jag träna lite mer på bana nu.

Göteborgsvarvet firar 40 år och har på den tiden vuxit från ett enskilt motionslopp till ett närmare veckolångt program med olika sträckor. Men det är fortfarande originalvarvet som är störst. I år räknade arrangörerna på förhand med omkring 55 000 startande, varav cirka 40 000 väntades fullfölja.