Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mästaren och havet. Camilla Ulrikkeholm Klinkby vill inte har en sämre placering än den hon haft i de senaste fem årens Lysekil womens match – etta.

Mästaren med magen jagar sjätte titeln

Femfaldiga mästaren Camilla Ulrikkeholm Klinkby brukar komma till Lysekil womens match med press på sig. I år kommer hon med ett extra tryck – över magen. – Jag känner mig lite tung och trött, säger den gravida favoriten.

När seglingscirkusen blåste in i Lysekil var det med stormstyrka. Träningsdagen drogs bort med vindarna men tävlingsledningen var inte orolig för den kommande veckan.

– Vi kan fixa det mesta men inte vädret, säger Joakim Hermansson, presschef för Lysekils womens match och menar att de fem tävlingsdagarna räcker väl för att genomföra tävlingen.

Just vädret visade sig under måndagen genom hårda vindar som mättes upp till 24 sekundmeter. Det innebar att träningen för de tio besättningarna fick ställas in.

Som vanligt är det en stor del av världseliten som kommer till Lysekil under veckan. Sju av världens tio högst rankade besättningar kommer till den elfte upplagan av LWM.

Danskan som faktiskt har vunnit racet i Lysekil de senaste fem åren kommer till Bohuslän med två nya besättningsmedlemmar och en rund mage. Hon är gravid i sjätte månaden.

– Vi är sju ombord, eller sex och en halv. Jag känner mig lite tung och trött men seglade fram tills sjätte månaden med mitt första barn och det gick bra. Lysekil blir min sista tävling för i år, säger Camilla Ulrikkeholm Klinkby som träffar många bekanta i hamnområdet i Lysekil.

Att träningsdagen blåste bort tyckte den regerande mästaren inte gjorde så mycket.

– Jag har tävlat i matchracing i tolv år och har seglat de här båtarna i många timmar, det har stor betydelse att vi är vana att samarbeta med sex personer i besättningen.

Känner du någon press att vinna tävlingen igen?

– Ja. Det kan ju bara bli samma resultat, eller sämre. Vi satsar på samma resultat igen, jag åker inte hit för att bli tvåa.

För dem som har tänkt sig följa Lysekil womens match har tävlingen flera olika tekniska lösningar. Direktsänd radio, webb-tv och det kanske bästa sättet – från en klippa av granit.

– Släggö är det perfekta stället för publiken. Jag har inte varit någonstans där man som publik ser så bra, man ser exakt hur besättningarna gör sitt arbete, säger Camilla Ulrikkeholm Klinkby.