Vinnare. Vid friidrotts-SM i somras vann Matilda Hellqvist finalen på 400 meter på 54.04. När inne-SM avgörs måste hon göra en ännu bättre tid för att kvalificera sig till inne-EM i Belgrad. 54.00 är kvalgränsen.
Vinnare. Vid friidrotts-SM i somras vann Matilda Hellqvist finalen på 400 meter på 54.04. När inne-SM avgörs måste hon göra en ännu bättre tid för att kvalificera sig till inne-EM i Belgrad. 54.00 är kvalgränsen.

Mästerskapet kan bli Matildas bonus

Med deltagande i två grenar bidrog Matilda Hellqvist till en svensk vinst i Nordenkampen i friidrott. Nu siktar hon på SM-guld och en bonus i form av ett Europamästerskap.

ANNONS
|

Uddevallatjejen Matilda Hellqvist, som tävlar för Ullevi, deltog i två grenar under helgens Nordenkampen i finska Tammerfors. Sverige mötte Norge, Finland och kombinationen Danmark/Island i ett 20-tal grenar med poängräkning efter placering.

På 400 meter blev 23-åriga Hellqvist trea i sitt heat på tiden 55.43 bara nio hundradelar efter tvåan, danska Anne Sofie Kirkegaard. Det innebar att hon totalt blev sexa av åtta löpare.

– Det var inget vidare, konstaterar Matilda. Jag fegade lite och vågade inte köra på i början, då blev det svårt att ta igen även om jag är pigg på upploppet. Det var roligt att möta bra motstånd, säger Matilda Hellqvist som representerade Sverige på 400 meter tillsammans med klubbkompisen Ebba Svantesson.

ANNONS

Den tidigare Orientlöparen berättar att träningen varit sådär den senaste tiden även om det lossnat lite mot slutet. Årsbästat inne är på 55.22 från innepremiären i år.

För att komma med till inne-EM i Belgrad den första helgen i mars krävs 54.00 under kvalperioden där sista chansen är inne-SM i Växjö om en dryg vecka.

– Det var ett litet mål med innesäsongen, men det har inte riktigt lossnat. SM blir den sista chansen och jag går in för att göra ett bra lopp. Annars får det bli nästa gång, säger Matilda som tror på sig själv.

Hellqvists personbästa på 400 meter är 54.03 från i somras. Hon gjorde också 54.04 vid ett tillfälle.

– Jag har det verkligen i mig och det är absolut rimligt. Jag springer riktigt bra men ska inte fokusera på det för mycket. Jag går för SM-guld och blir det EM är det en bonus.

Vid den kortare inomhusbanan springer löparna på gemensam bana det andra varvet. Något som passar Matilda Hellqvist bra.

– Det blir tajtare och mer fajt då. Jag kan lägga upp loppet bättre och det känns kortare, säger hon.

Vid missad kvaltid är innesäsongen slut efter SM.

Senare på lördagskvällen sprang den förra Orientlöparen den andra sträckan i stafetten, 4x300 meter. Sverige blev trea men bara 1,3 sekunder efter vinnande Norge.

ANNONS

Nordenkampen avgjordes på en ovanlig 300-metersbana och Sverige vann på damsidan. De svenska herrarna blev tvåa efter Finland.

I det svenska laget fanns många erfarna friidrottare och flera deltagare från sommarens OS i Rio de Janeiro. Sanna Kallur, Daniel Ståhl, Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh för att nämna några.

ANNONS