Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/21

Målet nått för IFK Uddevalla – men tung dag för ligans trovärdighet

Ligakontraktet är klart. Ett pånyttfött IFK Uddevalla har därmed gjort det som en stor del av säsongen sett, om inte omöjligt, så i alla fall mycket svårt ut. Men storsegern var på ett sätt också en tung förlust för den svenska futsalens ambition att tas på allvar.

11–0 (6–0) mot bottenlaget Nacka hemma i en mycket glest besatt Agnebergshall – knappt hundra åskådare – är ett sorts resultat som de regerande svenska mästarna skämt bort sin publik med under de senaste fem åren. Lördagens storseger är förstås till stor del beroende på att laget de senaste månaderna hittat ett spel och därmed återvunnen trygghet. Samtidigt man kan inte säga annat än att de samtidigt fick god hjälp den här gången.

"Att ligga i botten ökar inte lusten att åka till andra sidan Sverige för att få storstryk"

På fredagen var det nämligen oklart om det skulle bli någon match. Enligt uppgifter till Bohusläningen hade Nacka då inte ett komplett lag att skicka till Uddevalla. Troligen en omöjlighet i vilken annan högsta liga som helst.

Vid avspark på lördagseftermiddagen fanns ändå en, om än tunn, trupp på plats. Flera av dem ligadebutanter.

Nackas tränare, Ahmed Barzangi, bekräftar att laget haft stora problem att mönstra ett lag till matchen.

– Det är en lång historia, men i korthet beror det på skador, sjukdomar, fotbollsspelande och bristande motivation. Att ligga i botten ökar inte lusten att åka till andra sidan Sverige för att få storstryk.

Kunde inte reglerna

Några av Nackas debutanter hade inte ens koll på en del av reglerna vilket förstås heller inte stärker futsalens varumärke i kampen för att bli en fullvärdig elitidrott.

Nacka hade flera bra bollspelare, men strukturen var i det närmast obefintlig. Men med elva mål i baken mot de sargade, men regerande svenska mästarna är Barzangi ändå inte allt för nedslagen.

– IFK Uddevalla vet ju hur det kan vara när det är turbulent. Och förlusten är som det ska vara och det kunde ju varit långt mycket värre.

Och trots storförlusten så lever i praktiken nedflyttningsklara Nackas ligaspel ännu en tid. Walk over på lördagen hade inneburit omedelbar uteslutning.

"15 hade krävts för godkänt"

Fredrik Söderqvist, spelade assisterande tränare och en av Uddevallas två spelare i det landslag som tagits ut till det kommande EM-kvalet, var glad att ha ordnat ligaspel ännu ett år, men hade hoppats på en större seger.

– För egen del tycker jag att 15 mål krävdes för godkänt, men jag är glad att vi vann. Målet att säkra kontraktet är uppnått och jag tycker det var starkt att Nacka trots allt kom till spel även om det var med det vi kallar fritidsgårdsspelare, säger Söderqvist.

Han tycker att det egna laget, där Younes Raisi lyste offensivt med sina fyra mål, får godkänt.

– Vi skötte försvarsspelet bra och såg till att vi höll nollan. Det var bara när vi inte skötte jobbet som de fick några chanser. Framåt blev det lite för plottrigt. Vi kan vara effektivare än då, säger Söderqvist som själv var mållös, men som gladde sig åt att det krånglande vänsterknät känns bättre inför ligaspurten och det kommande landslagsuppdraget.

"Vi kan bli farliga"

Om Uddevallalaget inte fixar slutspelet är nästa hemmamatch, 23 februari mot serieledande Hammarby, säsongens sista i Agnebergshallen. I övrigt är det fyra bortamatcher som väntar i jakten på en plats bland de åtta bästa och därmed chans att ens få försöka försvara förra vårens tredje raka mästartitel. Först ut är IFK Göteborg 8 februari, därefter i tur och ordning Djurgården, Strängnäs och Torslanda.

– Det är jämnt och tufft om slutspelsplatserna, men chanserna är goda. Vi behöver vinna mer än hälften, men tar vi oss bara dit tror vi kan bli farliga, säger Fredrik Söderqvist.

Svenska futsalligan

IFK Uddevalla–Nacka Juniors 11–0 (6–0)

Målskyttar: Younes Raisi 4, Donat Gashi 2, Orly Sylvestre Busokoza 2, Nadim Raisi 2 och Mattias Bulun.

Tabellen hittar du här