Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lucy MacGregor blev världsmästare för tredje gången i rad och hon har även en titel från 2010 i prisskåpet. Bild: MATHIAS BERGELD
Lucy MacGregor blev världsmästare för tredje gången i rad och hon har även en titel från 2010 i prisskåpet. Bild: MATHIAS BERGELD

MacGregor försvarade VM-titeln

För tredje året i rad blev det brittiskt guldjubel då Lucy MacGregor vann VM i matchracing i Lysekil. Detta efter att ha vunnit mot den rutinerade fransyskan Claire Leroy i finalen i tre raka race.
– Det är extra speciellt eftersom det är första gången jag vinner här i Lysekil, säger Lucy MacGregor.

Samtliga svenska team hade slagits ut ur matchracings-VM när det var dags för finaldagen i Lysekil. Detta påverkade inramningen även om en del åskådare sökt sig klipporna för att se semifinalerna dra igång på lördagsförmiddagen.

LÄS MER: Svenska guldhoppen utslagna – redan i kvartsfinalen

Regerande världsmästaren Lucy MacGregor från Storbritannien var bäst i gruppspelsomgången och fick välja motstånd till semifinalen. Mycket väntat valde hon då den nederländska överraskningen Renée Groeneveld vilket innebar att världsettan Pauline Courtois ställdes mot rutinerade Claire Leroy i en helfransk drabbning i de andra semin.

Båda semifinalerna kom att bli oerhört dramatiska och kräva alla fem race för att separera lagen. Först lyckades Renée Groeneveld pressa Lucy MacGregor ordentligt, något ingen annan gjort sedan Johanna Bergqvist vann i grundomgången. MacGregor och hennes Team Mac kunde dock avgå med segern efter att ha vunnit med 3-2. Samma siffror blev det i den andra semifinalen då Claire Leroy överraskande besegrade världens just nu bästa seglare i matchracing, även det med 3-2.

– Det var en jämn match mot Groeneveld och vi kom inte in i det i början. De var duktiga, säger Lucy MacGregor.

Rutinerade finalister

Finalen skulle således stå mellan två av de mest rutinerade matchracingseglarna i världen. De har seglat mot varandra många gånger genom åren i OS, VM och WIM Series (världscupen). Claire Leroy vann VM 2007 och 2008 och MacGregor hade vunnit de två senaste, samt år 2010.

Trots att Lucy MacGregors team strulade i samband med att man skulle dra in sitt gennaker efter att ha tagit en tidig ledning, lyckades man ta sig samman och vinna det första racet. Betydligt lättare gick det när teamet vann även det andra racet och tog en 2-0-ledning.

Parallellt revanscherade världsettan Pauline Courtois och hennes team sig efter förlusten i semifinalen och vann bronsmatchen mot Renée Groeneveld. Matchen, som var en repris av 2017 års final avgjordes i bäst av tre race och gick ända till det tredje och avgörande som fransyskan seglade hem relativt enkelt.

– Det var såklart en stor besvikelse för oss att åka ur i semifinalen. Vi hade verkligen sett fram emot att få köra final. Men jag är ändå nöjd med att vi vann bronset åtminstone, säger Pauline Courtois.

"Har aldrig vunnit här förut"

Det tredje racet i finalen skulle bli jämnt. Leroy och MacGregor spelade ett taktiskt spel och låg länge sida vid sida. Ett litet misstag av fransyskan på slutet gav MacGregor försprång och det brittiska teamet kunde vinna sitt tredje raka race.

– Det känns jättekul för mig och för laget. Tjejerna i teamet har gjort en helt otrolig insats, säger Lucy MacGregor.

Efter Helsingfors 2017 och Jekaterinburg 2018 blev detta tredje VM-segern i rad Lucy MacGregor. Ett äkta hattrick.

– Det var extra kul att det var på den här fantastiska tävlingen i Lysekil. Jag har aldrig vunnit här förut, säger hon.

Som traditionen bjuder hoppade hon och hennes lagkamrater i havet när de togs emot i båthamnen.

– Nu ska jag först torka och sedan ska vi nog fira med lite mat och öl ikväll.